Upproriska SD:are lämnar partiet

Upproret förändrade inget. Nu har de kritiska Sverigedemokraterna (SD) i Kristianstad beslutat sig för att stryka sig från fullmäktigelistan och lämna partiet.
Kristianstad • Publicerad 6 september 2014
Har fått nog. Sverigedemokraterna Roland Månsson, Bo Larsson, Ulf Håkansson, Olle Sjöholm, Björn Orrgren och Martin Reinhard har bestämt sig för att lämna partiet. Detsamma gör den förre kassören Linda Haagen, som dock inte är med på bilden.
Har fått nog. Sverigedemokraterna Roland Månsson, Bo Larsson, Ulf Håkansson, Olle Sjöholm, Björn Orrgren och Martin Reinhard har bestämt sig för att lämna partiet. Detsamma gör den förre kassören Linda Haagen, som dock inte är med på bilden.Foto: Foto: Lasse Ottosson

– I demokratisk anda, vilket är främmande för SD, är vi en enig grupp, säger Ulf Håkansson.

– Jag tror att det kommer att vara fler som följer vår väg, säger Bo Larsson.

De båda är kandidater för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Kristianstad. Men tillsammans med Björn Orrgren, Olle Sjöholm och Martin Reinhard har de nu beslutat sig för att begära att bli strukna från listan.

Agerar som en diktator

Orsaken är ett missnöje med Sverigedemokraternas gruppledare Niclas Nilsson, som Kristianstadsbladet berättade om för tre veckor sedan. Missnöjet väcktes redan i våras, då partiets tidigare vice ordförande Roland Månsson – enligt kritikerna – plockades bort från fullmäktigelistan sedan han ifrågasatt att Niclas Nilsson skulle ha 11 500 kronor i månaden för sitt arbete under valrörelsen. Kassören Linda Haagen, som ställde sig på Roland Månssons sida, petades från sin post i somras.

– Han (Niclas Nilsson red. anm.) agerar som en diktator, sa Björn Orrgren i artikeln.

Men trots artikeln, och att gruppen skickat mejl till både partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder, har inget hänt.

– Partiledningen borde ha reagerat, men de har inte ens bekräftat att de har fått mejlen. Det är riktigt uselt, säger Olle Sjöholm besviket.

Kan inte fortsätta

Samtliga sju, som alla har kommunalpolitiska uppdrag, har nu bestämt sig för att lämna SD när de fullföljt sina uppdrag de har för innevarande mandatperiod.

– Jag kan inte acceptera hur man behandlar människor i det här partiet, säger Roland Månsson.

– Vi kan inte fortsätta under Niclas Nilssons ledning, säger Martin Reinhard. Jag har flytt från en kommunistisk diktatur, och vill inte ha det så under honom.

De gör också klart att Sverigedemokraterna lokalt och regionalt inte heller kommer att få deras röster.

– Det finns ju ett parti i Kristianstad som ligger nära SD, och det är Kristianstadsbygdens framtid. Jag kommer i alla fall att rösta på dem, säger Roland Månsson, och får nickande bekräftelser från de övriga.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt Niclas Nilsson för en kommentar.

Marcus Haraldsson
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.