Annons

Upprört bland skånska aktörer

Göran Perssons uttalande, att veganrörelsen är en sund reaktion på att något är fel i samhället, förvånar och upprör många aktörer inom köttbranschen i Skåne. De menar att Sverige ligger långt fram när det gäller hanteringen av slaktdjur och att det är fel av Persson att uttala sig i ämnet.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2001

De köttbönder som Kristianstadsbladet har varit i kontakt med är överens om att varje enskild människa måste ha rätt till sina egna åsikter. Men som offentlig person med stort inflytande bör statsministern noga överväga vilka uttalanden han ska göra i egenskap av privatperson.

– Det är inte första gången Göran Persson gör ett populistiskt utspel. Först var det miljörörelsen, sedan Attac och nu veganerna, säger Torgil Bertilsson på Annedals Gård.

Annons

– Det är märkligt att han försöker profilera sig på det här sättet i ett land som Sverige som ligger så långt fram när det gäller att behandla djuren humant. Jan Persson, vd för Skånska Lantmännen, ser inte heller med blida ögon på Göran Perssons uttalande. Han menar bland annat att förhastade uttalanden på sikt kan skada lantmännens verksamhet.

– Droppar urholkar successivt stenen och lössläppta uttalanden gör att folk höjer på ögonbrynen. Om man har en maktposition är det ens skyldighet att vara kunnig i det man uttalar sig om eftersom det är så lätt att bilda opinion. Så mycket som sägs i den här debatten bygger på okunskap och rädsla. Sådana här uttalanden får lätt en felaktig tyngd, säger Jan Persson.

– Det här är ett slag i ansiktet för många med tanke på vad vi gör och har gjort i Sverige. Vi har jobbat seriöst för djurens rättigheter och en god djuromsorg i många år.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons