Uppstoppade rovdjur fick fötter i Österslöv

Kristianstad • Publicerad 4 maj 2007

Åtta uppstoppade rovdjur, bland annat rävar, mårdar och grävlingar, fick fötter och försvann ur en container hos Värmebaronen i Österslöv vid 23-tiden, måndagen den 16 april. I går åtalades den 49-årige man och 38-åriga kvinna som gav djuren fötter.

Samtliga rovdjur, utom en räv, hittades när polisen dagen därpå slog till mot mannens och kvinnans olika bostäder. Mannen uppger för polisen att räven var skadad och att de därför eldat upp den.

Värmebaronen håller på att bygga om och till och förvarar under tiden egendom i containrar utanför, bland annat de åtta uppstoppade djuren som tillsammans värderas till cirka 35000 kronor,

Containrarna har drabbats av inbrott och stölder och därför hade man installerat videokameror i dem.

Kamerorna startar automatiskt när containrarna öppnas.

På morgonen, tisdagen den 17 april, upptäckte personalen att de uppstoppade djuren, som används som utsmyckning inne i lokalerna, var borta.

Man spelade upp filmen från övervakningskameran och kunde då se en man och en kvinna som bar ut de uppstoppade djuren. Polisens spanare tittade på filmen och kände då lätt igen både mannen och kvinnan. Därefter var det bara att åka och hämta både dem och sju av de åtta djuren.

Mannen erkänner, medan kvinnan säger att hon ätit nervlugnande tabletter under dagen och inte minns vad hon hade för sig på kvällen.

Hon sitter häktad i väntan på rättegången med hänvisning till risken för fortsatt brottslighet, medan mannen får vara på fri fot.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.