Utbildning inom ljud och dataspel lockar

Nya friskolor lockar när niorna väljer till gymnasiet. 73 elever har sökt till Ljud- och bildskolans medieprogram med inriktningar mot spelutveckling och musikproduktion.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2008

- Det är fler än vi räknat med. Vi trodde på ett femtiotal sökande. Det är jättepositivt att så många är intresserade, säger Jimmy Jönsson, gymnasiechef på Ljud- och bildskolan.

Lokaler finns tingade på Östra Vallgatan 37.

- Det har varit utbildningslokaler för Telia och rummen är dimensionerade för klasser.

Sex till sju personer beräknar han anställa. Det är ingen billig utrustning som ska till för dessa utbildningar.

- Bara den tekniska utrustningen kostar fem miljoner de första tre åren.

Den andra nya friskolan, Kristianstad praktiska gymnasium, som planerar ett tiotal program har fått 35 sökande. Ännu har man inga lokaler.

- Det brukar vara så vid den här tiden, säger Kenneth Bertnäs, Baggium, som står bakom skolan.

Som vanligt har kommunens frisörutbildning många sökande. 46 nior har sökt till 16 platser. Också byggprogrammet har högt söktryck med 98 sökande till 52 platser. Wendesskolans fordonsprogram har fler sökande än i fjol, 82 mot 76.

- Kanske hör det ihop med att UVS Gymnasium har betydligt färre sökande. I år har 19 sökt. I fjol tog skolan in 71 elever på fordonsprogrammet, säger Tobias Ohlin, barn och utbildningsförvaltningen.

Åsa Pearce

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.