Utbildningschefen: ”Inte skollokalerna som smittar”

Kristianstad ,
Kenth Olsson, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.
Foto: Mikael Persson
Kenth Olsson, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.

Kristianstad kommuns utbildningschef, Kenth Olsson, vill förtydliga läget kring den rekommendation som Folkhälsomyndigheten skickat ut angående distansundervisning i landets gymnasieskolor.

– Den får inte tolkas som att från och med nu är Kristianstads kommuns fem gymnasieskolors fönster och dörrar igensvetsade och utrymmena Tjernobylmärkta, skriver Olsson i ett mejl till Kristianstadsbladets redaktion.

Det råder stor osäkerhet kring skolstängningar och hur undervisningen ska bedrivas i Sverige under coronakrisen.

Från myndighetshåll kom den 17 mars rekommendationen att Sveriges gymnasieskolor skulle gå över till distansundervisning.

Men rekommendationen upplevs som otydlig, konstaterar Kenth Olsson, utbildningschef i Kristianstad kommun.

– Folkhälsomyndighetens rekommendation att övergå till distansundervisning i landets gymnasieskolor får inte tolkas som att från och med nu är Kristianstads kommuns fem gymnasieskolors fönster och dörrar igensvetsade och utrymmena Tjernobylmärkta, skriver Olsson i ett mejl till redaktionen på lördagseftermiddagen.

– Rekommendationen som kommunen följer innebär att utbildningen endast sker på annat sätt. Istället för i skollokalens klassrum sker den i annat klassrum - hemmets digitala utrymme, fortsätter Olsson i mejlet.

Distansundervisningen har införts för att minska smittspridningen av Coronaviruset.

– Det är viktigt att påpeka, att det alltså inte är skollokalerna per definition som smittar, utan risken bestod i det stora antalet elever som vistades i lokalerna, därför infördes distansundervisning, skriver Olsson.

– Skolornas lokaler kan emellertid fortfarande användas vid nödvändigt undervisningsbehov, till exempel kan lärare, om det verkligen krävs för utbildningens måluppfyllelse, besluta att vid enstaka tillfällen träffa elever enskilt eller i mindre grupper i skolans lokaler. Det finns ju mängder med tomma klassrum att använda där eleverna kan spridas ut. Bedömningen av detta behov gör läraren efter samråd med sin rektor, avslutar Olsson sitt mejl.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.