Utredare tvekar om nyttan
Nätverk Kristianstad vill stoppa Kristianstadslänken och har lämnat in en protestskrivelse till kommunen. Där kräver man bland annat att en trafikanalys och bullerberäkning gjord av Per Ingströmer, tidigare trafikingenjör vid C4 Teknik, ska tas upp för behandling igen. Enligt nätverket visar analysen att länken innebär en buss var 37:e sekund. Det i kombination med att bussarna alltid får grönt vid trafiksignalerna vid utfarten Södra Kaserngatan-Västra Boulevarden, så kallad signalprioritering, ska enligt nätverkets tolkning av analysen resultera i "kaos". Nätverket hänvisar också till en artikel i Norra Skåne som uppger att Ingströmer "totalsågar" den planerade dragningen. Men det här är uppgifter som inte går att utläsa i analysen. Själv anser Ingströmer inte att det är någon sågning han har lagt fram. Däremot finns det både positiva och negativa sidor av saken och de borde ha utretts bättre, menar han.
- Det här är en stor grej och man har velat göra det för fort, med inriktningen på att det här är den enda lösningen för att öka kollektivtrafiken. Man vill vara en miljövänlig kommun och vara i framkant, men det är inte riktigt genomtänkt. Tanken är bra, men den är inte tillämpbar i Kristianstad. Det handlar om att minska restiden och ekonomsikt sett blir det här svårt att få runt. Ökningen av antalet resande på grund av förändring av restiden blir bara cirka tre procent, enligt en beräkningsmodell som används av Sika (Statens institution för kommunikationsanalys).
Vad är det som inte är genomtänkt?
- Kristianstad har inte de trafikproblem som krävs för att genomföra ett så här stort projekt. Det är inte dåligt att åka kollektivt, men det handlar om vilket sätt man inför det på. Man måste ställa sig frågan vad som är attraktivt för de som bor i Kristianstad. Hur attraherar man de som bor här att åka kollektivt? Mindre städer har svårt att få folk att åka kollektivt. Här bor många barnfamiljer med villa. De behöver bilen för att skjutsa till aktiviteter och så vidare, det är svårt att ta fram ett kollektivtrafiknät som lockar dessa. Risken är stor att man saboterar så pass mycket för biltrafiken att det får omvänd effekt.
Minskad restid och bättre placering av resecentrum är positiva effekter enligt analysen. Vilka är de negativa?
- En stor minskning av p-platser och det påverkar naturligtvis handeln. Vi tappar Södra Kaserngatan med 5 000 fordon per dygn som ska köra någon annanstans. Det blir stora konsekvenser och jag tror inte man har förstått hur stora.
Nätverk Kristianstad talar om en buss var 37:e sekund. Stämmer det?
- Jag har ingen aning om var det kommer ifrån. Min analys utgår från en buss i minuten. Men om det stämmer med var 37:e sekund finns en stor risk för en trafikinfarkt, särskilt om man håller fast vid signalprioritering för bussarna.
Anders Magnusson, projektledare för Kristianstadslänken, bekräftar att det blir signalprioritering. I första hand vid utfarten Södra Kaserngatan-Västra Boulevarden. Han bekräftar också Nätverkets siffra om en buss var 37:e sekund, men det är först år 2025 och i rusningstid Signalprioriteringen kommer att innebära köbildning för bilisterna, men hur omfattande det blir är oklart.
- Vi har beställt kompletterande körningar för att se hur det påverkar, säger Magnusson.
- Man ska jämföra detta med att Resecentrum, innan nuvarande omläggning, hade en buss var 32:e sekund.