UVS har ställt in betalningar

UVS-bolagen har ställt in betalningarna. Jurister arbetar med en rekonstruktionsplan i ett försök att rädda koncernen undan konkurs.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2008

Som Kristianstadsbladet tidigare berättat har UVS Gymnasium i Kristianstad AB obetalda skatteskulder.

I början av januari uppgick de till 1,4 miljoner kronor.

Problemen forsätter och nu har UVS-koncernen ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion.

- Rekonstruktionen gäller åtta bolag som dragits med ekonomiska problem och släpat efter med betalningarna, säger Ola Sellert, Ackordscentralen i Malmö, som utsetts till rekonstruktör. När ett företag kommer på ekonomiskt obestånd finns det två vägar att gå. Konkurs där företaget avvecklas eller företagsrekonstruktion där bolagets ekonomi saneras.

För en rekonstruktion krävs att det finns en bärande affärsidé och en kärna av lönsamhet i företaget.

- Nu ska jag se över problemen och upprätta en plan för rekonstruktionen, säger Ola Sellert.

Under tiden har företaget ställt in betalningarna av alla gamla skulder.

- Undervisningen påverkas inte och de anställda kommer att få sina löner, säger Ola Sellert.

Om drygt en månad ska han presentera en preliminär rekonstruktionsplan.

- Då tar tingsrätten ställning till om rekonstruktionen ska fortsätta. Det förekommer att företagsrekonstruktioner går över i konkurser, men något konkurshot för UVS finns inte idag. Ola Sellert är positiv till UVS Gymnasiums framtid.

- Det måste in nya pengar för att koncernen ska leva vidare. Det finns intressenter som vill köpa verksamheten.

Igår informerade Ola Sellert de anställda på UVS Gymnasium i Kristianstad AB.

- Det var ganska odramatiskt, men det är klart att man är orolig för verksamheten. Jag lugnade dem och sa att verksamheten ska fortgå som tidigare, säger han och berättar att personalen bland annat hade frågor om löner, pensioner och anställningstrygghet. Ulf Stenåsen, barn- och utbildningsförvaltningens handläggare av gymnasiefrågor, konstaterar att eleverna än så länge är fri- skolans ansvar.

- Så länge friskolan är berättigad till bidrag enligt Skolverkets beslut är vi skyldiga att betala. Vi kan inte ifrågasätta skolans kvalitet och utrustning. Det är Skolverkets ansvar.

Är ni oroliga för eleverna?

- Ja, vi är givetvis oroliga för skolans framtid. Vi håller oss informerade och ärendet är kontinuerligt på dagordningen med förvaltning och nämnden.

Åsa Pearce och Peter Maunula

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.