Annons

Vackert väder gav en syn av planeten Mars

Kristianstad • Publicerad 7 september 2003

Tack vare vackert väder fick ett 60-tal personer från klockan 21 på lördagskvällen möjlighet att se planeten Mars från Högskolans astronomiska observatorium på Näsbyfältet.

Mars befinner sig som bekant närmare Jorden än på 60000 år.

Annons

– De jag talade med tyckte att det var väldigt intressant, berättar Jonas Persson, docent i fysik vid Högskolan.

Han höll också två kortare föreläsningar om planeten inför observationerna som skedde utomhus, där Astronomiska sällskapet Aquila och Högskolan hade placerat ut ett antal teleskop. Observationsförhållanden var dock inte optimala på grund av tunna moln längs horisonten, men Mars syntes som en liten kula och det gick att skönja strukturer på planetens yta. Enligt Jonas Persson är Mars nu på väg bort från Jorden igen.

– Den blir svagare hela tiden, men kommer att lysa starkt i alla fall till i slutet av oktober, berättar han.

Några fler observationer för allmänheten av planeten är dock inte inplanerade, men visningar av himlen utlovas under hösten och vintern. Den 26 oktober till 11 januari visar också Regionmuseet en astronomiutställning.

Peter Maunula

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons