Vägförening missnöjd med uteblivna bidrag
nnKnappt har Tekniska nämnden i Kristianstad hunnit ta del av en begäran om 30 km-begränsning på alla vägar inom Äspet i Åhus innan vägföreningen kommer med en ny skrivelse. Den här gången handlar det bland annat om påstådda uteblivna statsbidrag för vägunderhåll i området. I inlagan till nämnden skriver ordföranden i Äspets vägförening att anledningen till att föreningen ”nekats sitt berättigade statsbidrag berodde på att Tekniska Nämnden/C4-Teknik felaktigt uppgivit att Äspet är kommunalt väghållningsområde. Äspets Vägförening begär därför att Tekniska Nämnden ersätter föreningen med motsvarande belopp som det årliga statsbidraget inklusive ränta på ränta sedan 1974”.
– Det är både rätt och fel som vägföreningen påstår angående Äspets som kommunalt väghållningsområde, säger Ingvar Lövkvist på Mark- och exploateringskontoret och som företräder kommunen vid den förrättning som pågår i Äspet.
– Kommunalt väghållningsområde behöver inte innebära att kommunen är huvudman utan det kan en vägförening vara. Kommunen kan inte påverka de statliga bidragen. Från kommunalt håll har man också varit tydlig med att den inte tar på sig mer ansvar när det gäller väghållningen i Äspet.
Enligt en ny lag ska vägföreningarna ombildas och därför måste förrättningar göras och nya andelstal fastställas. Det kostar pengar. Mellan 100 000 och 200 000 totalt uppskattar ordföranden i Äspets vägförening, Georg Gärdh.
– Vi föreslår därför att kommunen står för den kostnaden och att vi lägger ner kravet på att få de uteblivna statsbidragen, cirka 20 000 kronor per år sedan 1974. Udda kan vara jämt, säger Georg Gärdh.
I tio år har han kämpat för att kommunen ska ta över all väghållning i kommunen.
– Allt eller inget, hävdar Georg Gärdh som inte kan förstå att en del av kommunen som bara ligger 500 meter från kyrkan i Åhus inte ska skötas av kommunen. Speciellt som området ändrat karaktär under senare år med allt mer permanent bebyggelse och hård trafik under turistsäsongen. Idag får vägföreningen 7.50 per tomt och år i bidrag.
Ann Charlott Molin