Annons

Vägverket samrådde om E22

Ett 80-tal intresserade slöt upp till Vägverkets informations- och samrådsmöte om utbyggnaden av E22 mellan Hörby Norra och Ekeröd i Näringslivets Hus i går kväll.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2003

Mötet var det första av två, det andra hålls i kväll klockan 19 på samma plats, men då ligger fokus i stället på sträckan mellan Ekeröd och Linderöd.

Ända från Hörby Norra till Linderöd ska det bli trefältsväg med mitträcke (så kallad 2+1-väg) med motortrafikledstandard och en hastighetsgräns på 110 kilometer i timmen, vilket innebär att inga direktanslutningar är tillåtna. I stället föreslås två trafikplatser vid Hörby Norra samt Ekeröd och fyra eller fem vägportar under nya E22, som huvudsakligen kommer att byggas ut längs befintlig sträckning. Alla existerande utfarter och plankorsningar stängs, vilket väckte flest frågor och funderingar på gårdagskvällens möte. Sweco VBB, Vägverkets konsulter, presenterade två olika förslag på ett nytt lokalvägnät för respektive sträcka, men kritiken lät inte vänta på sig.

Annons

– Ska vi som bor här få det sämre, för att de som kör mellan Kristianstad och Malmö ska få det bättre, sa någon.

– Ni får lite längre att köra, men det är ett trafikpolitiskt beslut som har tagits för att öka framkomligheten mellan Malmö och Blekinge, svarade Björn Tillström, projektledare på Vägverket.

– Men det ena utesluter väl inte det andra? fortsatte någon. Björn Tillström hänvisade dock till att hänsyn måste tas till den fina naturen och de begränsade resurserna för projektet.

– Kanske bättre att vänta och samla ihop pengar och göra det riktigt då i stället? föreslog någon.

– Och hur blir det med viltet? undrade nästa.

– Viltstängslen kan komma att behöva förlängas, sa Björn Tillström, men hänvisade till att den frågan behandlas med bland annat bullerstörningarna i miljökonsekvensbeskrivningen, som ska presenteras på markägarsammanträdena den 1 och 2 oktober.

Då ska också de reviderade förslagen till utbyggnad presenteras, som upprättas med hänsyn taget till de skriftliga synpunkter som ska lämnas in till Vägverket senast den 15 september. Vid årsskiftet ska ett förslag till arbetsplan vara klart, vilken kommer att ställas ut och vara föremål för ytterligare synpunkter, varefter en bygghandling ska upprättas och arbetsplanen fastställas under 2004 och 2005. Utbyggnaden beräknas sedan ske under 2006.

Peter Maunula

044-185562

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

HÖRBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons