Väktare följer bussar efter misshandel

Nattbussarna till Åhus på juldagen ska följas av en bil med väktare efter den svåra misshandeln av en chaufför på nattbussen i helgen.
Kristianstad • Publicerad 23 december 2007

Vid ettiden natten till söndagen misshandlades en 43-årig manlig busschaufför svårt. Han körde nattbussen nummer 551 till Åhus och när den närmade sig ändhållplatsen på Äspet uppstod ett grövre slagsmål mellan två resenärer i 20-årsåldern som lämnade blodspår på golv och säten över halva bussen.

- Chauffören stannade och försökte gå emellan, men fick ett slag i huvudet av ene mannen så att han föll omkull på golvet. När han låg ner fick han ta emot sparkar, säger trafikledaren Peter Zitek, för bussbolaget Veolia Transport.

Chauffören reste sig för att ta fram telefonen och larma SOS, men när gärningsmannen såg detta fick chauffören ett nytt slag. Chauffören lyckades ta sig ut ur bussen, men tappade glasögonen. När han letade efter dessa gav sig gärningsmannen på honom en gång till med nya slag. Han föll omkull och fick fler sparkar.

Trots allt klarade sig chauffören utan svårare skador. Han tog sig själv till akuten, men kunde lämna CSK på söndagsförmiddagen. Det är oklart hur det gick för den andre mannen som misshandlades blodigt i bussen. Enligt polisen ska ett helt gäng på sju åtta ungdomar ha uppträtt stökigt på bussen. Polisen håller det för troligt att ungdomarna är från Åhus eftersom de klev av på ändhållplatsen.

- Det borde finnas möjligheter att klara upp det här, sa Mikael Persson, polisens inre befäl i Kristianstad.

Efter incidenten kräver fackförbunden Transport och Kommunal att nattbussarna på juldagen ska åtföljas av väktare. Så blir det också på de fyra turerna mellan Åhus och Kristianstad från klockan 22.20 till tre på natten.

- Det kostar en del, men säkerheten går före allt. Det har varit många incidenter senaste tiden och det blir bara grövre och grövre, säger Peter Zitek.

- Securitasbilen kör efter bussen hela sträckan. Blir det för bråkigt, så kan väktarna avvisa personer från bussen. Sen har vi en väktare som väntar vid ändhållplatsen.

Zitek säger att det efter helgen blir diskussioner om det ska bli väktare efter nattbussarna även framöver. Han berättar att det finns ett reglemente som anger hur busschaufförer ska hantera situationen.

- Han gjorde fel som blandade sig i bråket. Chaufförerna ska bara larma och låta polisen sköta jobbet.

Ingela Alm är skyddsombud för Transport och säger att det har varit oroligt en längre tid på bussarna till och från Åhus, men även på turerna till Vä och Näsby.

- Häromkvällen kastade någon stora stenar genom rutorna i Åhus och nyligen lade någon stockar och koner framför bussar. Det har blivit värre och oroligare i hela samhället.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus. haraldsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.