Välbesökt åladag lockade i Rigeleje

Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2004

Solen sken och dragspelsmusiken flödade när Gärds Härads hembygdsförening arrangerade sin årliga Ålafiskets dag i Rigeleje i lördags.

Det 20 år gamla arrangemanget tog sin början vid elvatiden på förmiddagen och de besökare som då fanns på plats kunde bland annat få se när byns ålfiskare, Sven-Erik Tenghagen, kom in med sin fiskebåt och ryktade de så kallade hommorna.

Den som ville försöka sig på att gissa vikten på en ål kunde också göra detta uppe vid Rompeboden. Arrangörerna hade även komponerat ihop en tipsrunda som lockade många av besökarna. Ett tämligen givet inslag på en åladag är en dragspelsmusikant som bland annat sjunger den gamla klassikern "Ålafiskarns vals". I lördags var det Lars-Eve Färm som hade hand om dragspelet och han fick med sig publiken i den nämnda sången på ett mycket bra sätt. Samtidigt som måsarna låg och vilade nere vid strandkanten ekade de sköna tonerna ut över viken.

– Syftet med det här är bland annat att bevara det gamla genuina. Gå gärna in och titta i ålaboden där borta så förstår du säkert vad jag menar, sade Sven-Erik Tenghagen och syftade på den så kallade Rompeboden som ligger vid stranden i Rigeleje. Boden har anor från flera hundra år tillbaka i tiden och är, enligt uppgift, den allra äldsta ålaboden längs hela den kust som går från Rigeleje och vidare mot bland annat Åhus.

Totalt sett uppskattade Sven-Erik Tenghagen att ett par hundra personer besökte 2004 års Åladag i Rigeleje. En publiksiffra som ligger i paritet med hur det brukar se ut.

Markus Danielson

Rigeleje
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.