Våld mot vittne gav fängelse

Vittnet fick livshotande skador av misshandeln. På fredagen dömdes två bröder till fängelse för våldet.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2014
Foto: Foto: Newspilot Autoprint
Foto: 
Foto: Foto: Newspilot Autoprint

Bröderna, 32 och 30 år, döms för övergrepp i rättssak.

Tingsrätten anser att misshandeln av vittnet, som skedde i höstas på Näsby, är mycket allvarlig. Vittnet fick livshotande skador, bland annat kollapsade hans ena lunga.

Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga, skriver rätten i sin dom som meddelades på fredagen.

I fängelse

32-åringen har gjort sig skyldig till tre fall av övergrepp i rättssak och för att ha misshandlat en man som försökte avbryta våldet mot vittnet. 32-åringen döms till fängelse i ett år och åtta månader.

Hans yngre bror, 30-åringen, fick fängelse i ett år och sex månader. Bröderna ska solidariskt betala 35 000 kronor i skadestånd till vittnet.

Söktes upp

Misshandeln skedde i höstas. Dagen innan hade brödernas då 18-årige lillebror knivmisshandlat en man utanför Näsby livs.

När bröderna fick veta att deras lillebror gripits av polisen körde de till Kristianstad och sökte upp både vittnet till knivmisshandeln och den knivmisshandlade mannen, som hotades för att denne polisanmält deras lillebror.

Med en pennkniv

Tingsrätten dömer lillebrodern, som fyllt 19 år, för misshandel.

Vid straffmätningen tog rätten hänsyn till att mannen bara var 18 år vid gärningen, att knivhugget med en pennkniv som träffade i mannens ben begåtts efter viss verbal provokation, samt att 18-åringen varit häktad i tio dagar.

19-åringen döms till villkorlig dom och 75 timmar samhällstjänst. Han ska också betala drygt 12 000 kronor i skadestånd till den knivmisshandlade mannen.

En släkting, som åtalades för att ha deltagit i misshandeln av vittnet, friades.

Maria Sällberg
Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.