Vallarna skyddar inte mot skyfall

Det talas mycket om vallarna som ska skydda Kristianstad mot översvämningar.
Kristianstad • Publicerad 21 mars 2013
Karin Svensson-Smith.
Karin Svensson-Smith.Foto: Scanpix
Karin Svensson Smith.
Karin Svensson Smith.Foto: 

Vad gör man om hotet kommer inifrån, om det inträffar skyfall eller långvariga kraftiga regn? Hur skyddar och klimatanpassar man en stad mot något sådant?

Det var vad Karin Svensson-Smith, (mp) tidigare riksdagsledamot, talade om vid Miljöpartiets möte om en blågrön stad på torsdagskvällen.

2011 föll 150 millimeter regn över Köpenhamn på tre timmar. Försäkringsbolagens skadekostnader uppgick till sex miljarder kronor.

Så hur förhindrar man att det händer här?

Nyckeln är att dagvattnet inte ska vara i rör, utan i öppna system, i vattendrag, regnträdgårdar och liknande. Men det gör också att inte lika många bilar får plats. I dag finns det väldigt mycket parkeringar och bilar i städerna, säger Karin Svensson-Smith, som menar på att en klimatanpassning med fler vattendrag och kanaler därmed skulle få dubbel effekt eftersom färre bilar ger mindre klimatpåverkan.

Finns det något man själv kan göra för att minska riskerna vid ett skyfall?

– Har man trädgård kan man anlägga en damm, man kan ta bort asfalterade eller hårda underlag och ersätta med underlag som vattnet kan tränga igenom. Har man stora träd ska man vara rädd om dem, de är effektiva vattenfördröjare. Sedan kan naturligtvis också cykla så mycket som möjligt, istället för att ta bilen för att minsta påverkan på miljön, säger Karin Svensson-Smith.

Under mötet, som var välbesökt ställdes också många frågor, och man diskuterade bland annat kring skyfall, hur man renar vatten, pumpar och bygglov nära vattendrag.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.