Valmöjligheterna inom vården ökar
Patienten har rätt att välja läkare och annan vårdpersonal, inom vissa gränser. Personalen måste ta hänsyn till patientens faktiska vårdbehov, tillgång på personal, kompetens, lokaler och utrustning till exempel, och sjukvården har det slutgiltiga ansvaret och rätten att besluta hur vården ska utföras och av vem.
Det är tillåtet att ha önskemål, men inte att kräva att vårdpersonalen ska vara av visst kön, etniskt ursprung eller bekänna sig till en viss tro. I dagarna går riktlinjer från Region Skånes sjukvårdsledning ut till alla sjukhuschefer, förvaltningscheferna i primärvården, regionens ambulans och beredskap samt habilitering och hjälpmedel. Bakgrunden är en avvikelserapport från kvinnokliniken i Malmö. Efter rapporten efterlyste personalen riktlinjer för patientens rätt att välja kön och nationalitet på behandlande vårdpersonal. Ett förslag togs fram, och etiska rådet har ställt sig bakom förslaget.
I riktlinjerna heter det att vårdpersonal ska visa patienter och närstående respekt, men att det omvända gäller i lika hög grad: att patienter och närstående visar vårdpersonalen respekt. Patienten är i sin fulla rätt att tacka nej till undersökning, vård och behandling och är fri att kontakta annan vårdgivare som bättre motsvarar kraven. Men någon lagstadgad rätt att i varje situation få önskemål och krav på vård eller personal tillgodosedda finns inte.
Tanken är inte att informationen ska ges ut som en separat broschyr eller översättas till olika språk. Om behovet av det trots allt är stort förväntar sig hälso- och sjukvårdsdirektören att få veta det.
Gunilla Ingels