Vännen: Han är superintelligent

Kristianstad Artikeln publicerades
Vännen fick bara se maskinhallen från utsidan.
Foto:Lasse Ottosson
Vännen fick bara se maskinhallen från utsidan.

Läkaren som erkänner att han drogat en kvinna och hållit henne inspärrad i en bunker beskrivs av en vän som "superintelligent", trevlig och hjälpsam men lite socialt avvikande.

Läkaren, bosatt på en gård i Östra Göinge, åtalades på måndagen för människorov och grov våldtäkt. Enligt åklagaren ska han ha drogat en kvinna i Stockholm, våldtagit henne och därefter transporterat henne till sin gård där hon låstes in i en ljud- och ljusisolerad bunker.

– Ju mer jag läser om det, desto mer konfunderad blir jag. Vi har varit nära vänner, berättar en man som har känt läkaren i cirka tre år.

Tillsammans åkte de iväg på resor där de ägnade sig åt ett gemensamt fritidsintresse.

  – Han är hjälpsam, lite "socially awkward", trevlig. Det är ingen människa man tittar på och tänker att han kommer att låsa in och utnyttja en kvinna.

  Vännen beskriver den misstänkte som "superintelligent".

  – Det har känts som att han är för vass, intellektuellt sätt, för sitt eget bästa och att det kanske sätter spår i den sociala förmågan. Han har ett intellektuellt svar på allting och pratar inte känslomässigt, säger vännen.

  Läkarens vän har vid några tillfällen besökt gården. Maskinhallen, som visat sig vara en betongbunker innanför träpanelen, var då nyligen byggd. Enligt vännen sa läkaren att han skulle hyra ut lokalen till lantbrukare.

  – Han hade nyss uppfört den när jag var där ute. Men det enda han visade upp var utsidan. Man undrade hur det såg ut på insidan, men han sa bara att det inte spelar någon roll för det är tomt därinne. Nu väcker det ju lite frågor, säger vännen.

  Under året före gripandet träffade han inte sin vän så mycket, dessförinnan umgicks de mer intensivt. Relationen handlade framförallt om fritidsintresset och konversationerna gick aldrig på djupet.

  – Han har varit ihop med en kvinna från Hässleholm. Men jag har faktiskt ingen aning om hon ens finns på riktigt. Han var väldigt förtegen om det, säger vännen som började umgås med den misstänkte när denne flyttat ner till Skåne från Stockholm.

  Han har följt rapporteringen efter gripandet och diskuterat med andra bekanta till den misstänkte, som också delar fritidsintresset.

  – I början, när det här kom ut, funderade man att det kanske inte är så allvarligt utan uppförstorat. Men nu när åtalet har väckts har det kommit fram hur jäkla sjukt det är. Det är som en film, säger vännen.