Vänskapen speglas i drygt 700 brev

Kristianstad • Publicerad 17 maj 2005

Nu ska biblioteket på Föreningsgatan för andra året i rad ta time out en inte oväsentlig tid. Anledningen lär vara att alla böcker är utlånade. Men förfäras ej du lilla hop som är bokberoende. Du kan köpa böcker, du kan låna av goda vänner och måhända har du både en och två böcker där hemma, som du länge tänkt läsa fast det inte blivit av.

Själv har jag på senaste tiden haft stor glädje av Jan Trofasts utgivning av "Brevväxlingen mellan Herr Professoren Jac. Berzelius och Hans Excellens H.G.Trolle Wachtmeister" som kom i tre band mellan 1998 och 2002. Böckerna kan beställas via Jan Trofast i Lund eller Berzelius-Sällskapet i Stockholm. Berzelius, som bland mycket annat införde det kemiska formelspråket, var förmodligen världens främste kemist åren kring 1820.

En lärjunge till Berzelius var Hans Gabriel Trolle Wachtmeister, som varit Justitiekansler men dragit sig tillbaka till Årup, där han med hjälp av Berzelius inrättade ett laboratorium. Inte minst genom Jan Trofasts medverkan har detta idag blivit ett mycket sevärt museum på Trolle-Ljungby.

Herrarnas vänskap utvecklades under 30 års tid och drygt 700 brev dem emellan finns bevarade. Trolle Wachtmeister blev så småningom en driven analytiker som uppmuntrades av Berzelius. Exempelvis i ett brev av den 1 april 1820: "E. Excellence's Analys är ganska bra gjord; det är mig obegripligt huru E. Exc. som i det hela haft så litet praktisk undervisning, har kunnat taga sig så bra fram, och reda sig så väl med de der fördömda squättarna man får efteråt, sedan det mesta af hvart ämne är utfälldt."

Berzelius gifte sig på äldre dagar med en yngre kvinna, som så småningom blev änka. En utländsk diplomat frågade henne vad hennes man gjorde. Hon svarade: "Han står staty i Berzelii Park."

Festskrifter är inte alltid intressanta. En del gratulanter tar med vad de råkar ha liggande i skrivbordslådan. Men det gäller knappast boken som kom till Valfrid Paulssons 80-årsdag "Konflikter, samarbete, resultat - Perspektiv på svensk miljöpolitik" (Kassandra). Valfrid Paulsson var 1967-1991 Naturvårdsverkets förste generaldirektör och en färgstark sådan. På den tiden visste man vem som var chef för detta verk. Hur många vet vad generaldirektören heter i dag?

Här får man med hjälp av bokens Kristianstadsbördige redaktör Lars J. Lundgren ta del av debatt och åtgärder på miljöområdet för både 100 år sedan och i senare tid, inte minst under Valfrid Paulssons era. Bland övriga intressanta bidrag vill jag nämna Fredrik Sjöbergs roande genomgång av diverse miljöhot. Är det ett hot mot den biologiska mångfalden att vägglusen som art är hotad? Och varför fullföljde inte Fredrik sin hämnd på Charlotte Premell, som åstadkommit en infam intervju med honom i Expressen, när han hamnade bredvid henne på ett party? Hans första impuls var att tömma sin glöggmugg i hennes dekolletage.

Jag vill också nämna Fritiof Nilsson Piraten Sällskapets senaste alster "Svenska berättare". Några författare samlas för att berätta i Piratens anda. Resultatet blir förträffligt. Låt mig få exemplifiera ur Hasse Alfredsons bidrag. Han berättar om en kreaturshandlare, vars far köpt en stor slipsten på kredit av Ola Flygare, förebild för Patron Esping i "Bock i örtagård" och liksom patronen uppenbarligen analfabet. Vid köptillfället krafsade Flygare ned något i ett notesblock. När kunden senare infann sig för att gottgöra skulden, sa Ola Flygare.

– Nä min själ och jävel att du har köft en slibesten å mej – men en stor ost! Helvete, jag har glömt å rita ud hullet!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.