Vanvårdad häst hittades i hage

En häst hittades övergiven i en kohage i Linderöd på söndagen, där den troligen dumpades dagen innan. En bybo såg ett mystiskt släp köra förbi huset vid halvniotiden på lördagskvällen.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2013
Övergiven. Hästen som hittades övergiven i en kohage i Linderöd på söndagen har försetts med täcke och fått mat och vatten. Under måndagen ska han få en stallplats så att han slipper stå ute om det blir snöstorm.
Övergiven. Hästen som hittades övergiven i en kohage i Linderöd på söndagen har försetts med täcke och fått mat och vatten. Under måndagen ska han få en stallplats så att han slipper stå ute om det blir snöstorm.Foto: Peo Möller / Photomedia.se
Matilda Jakobsson är en av byborna i Linderöd som förbarmat sig över den okända hästen.
Matilda Jakobsson är en av byborna i Linderöd som förbarmat sig över den okända hästen.Foto: 

– Vi satt och såg på tv när det kom en bil med hästsläp utanför fönstret. Jag tänkte först att det var grannen eller någon som hämtade höensilage på någon gård. Den körde sakta förbi och jättefort tillbaka, säger Ulla Palm.

På söndagseftermiddagen fick hon veta att en häst hade hittats ensam i grannens kohage cirka 100 meter bort. På kvällen hälsade hon på i hagen.

– Det är en jättefin häst, hans lynne är fint och han är jättesnäll, men han är mager och hovarna har inte skötts om. Vi tog med vatten och morötter och klappade honom. Han var väldigt lugn och gick efter oss med öronen framåt, berättar hon.

Ska bli busväder

Själv har hon inte plats för honom i sitt stall, där hon har Islandshästar.

– Men han ska få en stallplats i morgon eftermiddag för det ska ju bli busväder, säger hon på söndagskvällen.

– Vi ska försöka fixa en plats så att han kommer in, det väntas ju snöstorm, bekräftar Matilda Jakobsson, en annan bybo som har förbarmat sig över den okända hästen.

Hon blev kontaktad av en granne på söndagsförmiddagen som frågade om det var hennes häst, så hon följde med bort och tittade.

– Där stod en mager stackars tanig häst i ko­hagen. Han var alldeles förtvivlad och visste inte var han var. Han kände inte igen sig, säger hon.

Var törstig

– Han slickade i sig snö så han var jättetörstig. Ingen visste vems han var och jag kände att jag är mer hästvan och får ta på mig detta. Han kan inte bara stå där.

Hon körde iväg till sitt stall och hämtade en massa hö, vattendunkar, täcken och en grimma, varefter hon återvände till hagen.

– Han blev jätteglad, han åt direkt och drack en hel hink. Han reagerade överhuvudtaget inte när jag lade på täcket, utan tyckte väl mest att det var skönt, berättar hon.

Sedan kontaktade hon polisen och beskrev hästens utseende. Den är drygt 160 centimeter i mankhöjd, mörkbrun och har en särskild täckning.

– Han var inte anmäld saknad, så om någon saknar honom hoppas vi på detta sätt att hitta den som äger honom. Han kan ju vara stulen och nu är han dumpad. Vi vet inte vad som kommer härnäst och vi som bor här hjälps åt allihop, säger hon.

Sent på söndagskvällen fick hon veta att en annan bybo hade ringt efter en djurambulans.

– Den är på väg från Helsingborg och ska hämta hästen. De ska ta hand om den och försöka hitta ett hem om ingen ägare ger sig till känna, berättar hon.

INTERNAL INTERNAL
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.