Var inte rädd att tukta rosen

För att våga sätta saxen i en rosbuske krävs ett visst mod.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2009
Hur tar vi oss an den här busken? Med gemensamma krafter får Trädgårdsföreningens medlemmar rätt på rosorna runt Bäckaskogs slott. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Hur tar vi oss an den här busken? Med gemensamma krafter får Trädgårdsföreningens medlemmar rätt på rosorna runt Bäckaskogs slott. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
På väg ut bland rosbuskarna. Runt Bäckaskogs slott finns omkrig 300 buskar att klippa.
På väg ut bland rosbuskarna. Runt Bäckaskogs slott finns omkrig 300 buskar att klippa.Foto: 
Eva Andersson är förtjust i sin Bentley med trähandtag. – Klipper man mycket är det kul om det känns gott i handen när man arbetar.
Eva Andersson är förtjust i sin Bentley med trähandtag. – Klipper man mycket är det kul om det känns gott i handen när man arbetar.Foto: 

Helgens rosklippning vid Bäckaskogs slott ingöt mod hos darriga noviser.På ägorna runt Bäckaskogs slott växer omkring 300 rosbuskar.

I strålande solsken och mild temperatur hjälps Kristianstads trädgårdsförenings medlemmar åt att klippa dem. På köpet lär de sig ett och annat.

– Otroligt lärorikt, säger Anna Treschow, som deltar för första gången. Hon plockar upp en broschyr hon använt som anteckningsblock.

– Jag har lärt mig om gödning, lökar, mullvadar och så rosklippning förstås, läser hon.

Hemma i trädgården väntar nu de egna rosorna på en omgång med sekatören.

– Jag vågar nog fegklippa lite redan i år.

Vid lunchtid står deltagarna böjda i en rabatt med franska rosen Gaujard. Var och en ansar efter sin förmåga och erfarenhet. – Vem har klippt det här "skatboet"? hojtar Elvir Johansson plötsligt.

Ett vanligt nybörjarfel är att gå för varsamt fram. Något som Elvir Johansson vande sig av med när roskungen Erik Karlsson från Åhus var på besök.

– Han hjälpte mig med en klängros. När han var klar återstod bara så här lite. Elvir måttar en decimeter med händerna.

Där lärde han sig att det nästan inte går att vara för hård mot en rosbuske. Elvir Johansson tar sig an "skatboet" och repeterar samtidigt tekniken för de församlade. Eva Olsson följer med stort intresse.

– Oh, herregud så mycket han tar. Jag tycker att det är hemskt att klippa ner rosorna, jag är så rädd att förstöra, säger hon.

På gräset intill rabatterna ligger grenar i rosklipparnas fotspår. Några skott har funnit vägen ner i påsar och korgar.

– Det är värt att försöka plantera sticklingarna, säger Ilse Karlsson. Hon har god erfarenhet av att föröka klätterrosen New Dawn, nu återstår att se om grenarna från Gaujard tar sig.

Att doppa skotten i bikarbonat ökar möjligheterna, lyder ett av de erfarnas tips.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.