Annons

”Var inte rädd för att ställa krav”

Ställ frågor. Ställ krav. Berätta om du känner dig otrygg. Det är skolminister Ingegerd Wärnerssons uppmaning till alla som börjar skolan idag. Kunskap i en trygg miljö är skolans huvuduppgift. Eleverna är ofta de med bäst kunskap om allt inte står rätt till. Därför är det viktigt att de får höras och att vuxna sedan agerar.
Kristianstad • Publicerad 15 augusti 2001

Ingegerd Wärnersson tycker att den svenska skolan har förändrats en hel del sedan hon själv gick i den.

– Generellt så tror jag att vi har en mycket bättre lärarkår idag. Hon minns att lärarna i och för sig hade bra ämneskunskaper förr, men med pedagogiken var det kanske lite si och så. Just kunskapen om hur man lär ut är lika viktig som kunskapen om det man skall lära ut.

Annons

Förr var det en hårdare attityd från lärarnas sida mot eleverna, minns skolministern.

– Det hände till och med att lärare slog elever. Dagens skola är mycket mer demokratisk, vilket är anledningen till att den också är bättre, anser hon. Men att tveklöst utnämna den svenska skolan till världens bästa är att ta i:

– Sverige är i alla fall bland de bästa länderna i världen vad gäller skolan. Mycket beroende på vår duktiga lärarkår och vårt demokratiska förhållningssätt.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons