Annons

Våra nyårslöften ger klirr i kassan

Alla våra nyårslöften om att gå ned i vikt, sluta röka eller börja träna omsätts i slutändan i pengar. Till syvende och sist är det upp till dig själv att bli en bättre människa. Det finns inga genvägar. Men visst finns det hjälpmedel! Och handeln tjänar pengar på våra föresatser.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2001
Ska motionera mera. Sergy Andersson har avlagt ett nyårslöfte om att minska midjemåttet med fyra centimeter. Det ska ske genom fortsatt golfande, och då behövs en ny golfbag. Bilder: PER ROSENQVIST
Ska motionera mera. Sergy Andersson har avlagt ett nyårslöfte om att minska midjemåttet med fyra centimeter. Det ska ske genom fortsatt golfande, och då behövs en ny golfbag. Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 
Dunderkurer? Efter jul ökar efterfrågan på hälsopreparat med allt vad det innebär av fastepaket, reningskurer, fettfördelning, vitaminkurer, grönsaksdrycker…
Dunderkurer? Efter jul ökar efterfrågan på hälsopreparat med allt vad det innebär av fastepaket, reningskurer, fettfördelning, vitaminkurer, grönsaksdrycker…Foto: 

Nyårsafton. Tolvslaget. Champagnen flödar och vi känner oss oövervinnliga. Det här året ska vi bli bättre människor, sluta röka och snusa och börja motionera. Helst ska vi så snabbt som möjligt bli av med de där extrakilona som smugit sig på under julhelgen. Och vips så slank det ur munnen – nyårslöftet.

Roddmaskiner, motionscyklar och trappmaskiner säljs året runt i sportbutikerna. Men ännu mer under årets första månad. För nu ska våra löften infrias. – Vi sålde tre motionscyklar i går, berättar Peter Svensson, försäljare på Intersport i Kristianstad.

Annons

Även på Team Sportia och Stadium märks en uppgång i försäljningen i januari månad varje år. Det är inte bara träningsredskap som säljs utan det är även åtgång på aerobicskor och gymnastikskor. De lär behövas på gymmet, som säljer ovanligt många nya medlemskort efter nyårshelgen.

– Nu har ett nytt år börjat och människor ser ljusare på saker och ting. Det är dags att ta itu med allt man skjutit upp under det gamla året helt enkelt, säger Ann Jeanette Novarino, medlemsrådgivare på Friskvårdshuset.

Hon säger sig ha märkt en del olika trender när det gäller Kristianstadsbornas träningsvanor. Januari till mars ska nyårslöftet infrias, sedan märks en avmattning i antalet kunder. I april börjar man inse att det inte går att komma i fjolårets baddräkt och då är det dags för nästa topp i försäljningen av träningskort. Det allra vanligaste nyårslöftet är att sluta röka. För den inbitne rökaren finns olika sorters hjälpmedel att tillgå för att lindra abstinensen.

– Nikotinavvänjningsmedel säljs mycket året runt, men visst märks en liten ökning efter nyår, säger apotekstekniker Kristina Carlsson på Apoteket Svanen.

– Men det år vi upplevde en markant ökning var efter millennieskiftet, alltså i fjol. Det nyåret var än mer en omställning och markering på något nytt, ett nytt liv.

Även Viktväktarna fokuserar på ett nytt år och ett nytt jag, och lanserar sitt koncept genom att ge januarimedlemmar rabatt. – Men vi upplever aldrig att gå ner i vikt som ett nyårslöfte, säger Beril Carlsson på Viktväktarnas regionkontor i Malmö.

– Man tycker helt enkelt att nu får det vara nog, man mår inte bra och då kommer man till oss för att få hjälp på lång sikt. Efter all julmat känner man sig lätt lite däst, och det finns botemedel även mot det i form av olika hälsokurer och fastepaket.

Olika hälsopreparat som renar kroppen och fördelar fettet, vitamin- och grönsaksdrycker – listan kan göras lång. Och mest säljer hälsokostbutikerna i januari.

– Folk vill rena sig efter allt de har stoppat i sig. Och när man bestämt sig för att göra det finns det olika hjälpmedel, berättar Gun Granlund som driver en hälsokostbutik i Kristianstad.

Olika veckotidningar lanserar och skriver om produkterna som efterfrågas mer och mer.

Annons

– Men det hjälper inte att bara banta med hjälp av plånboken, säger Gun Granlund bestämt.

–Man måste ändra kosten – man bantar nämligen med hjärnan också!

eva.palsson@kristianstadsbladet.se

Av Eva Pålsson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons