Våren får sökas i böckernas värld

Kristianstad • Publicerad 23 februari 2001

Inte alltid kommer våren så sakteliga. Ibland kommer den inte alls och man måste på egen hand söka de vårtecken som bjuds. Vi hitflyttade upplänningar har förgäves sedan några veckor då och då hoppats och väntat på sol och värme. Det var ju bland annat därför vi lockades hit söderut. Skåningarna ler åt våra förväntningar och vår eviga jakt på en tidig vår.

I veckan såg vi på väg från flygplatsen tecken i skyn. Det var svanar som flockvis samlats ovan fälten strax innan Vä. I trädgården hemma upptäckte vi knoppar av vintergäck, snödroppar och krokus. Och en sen kväll hörde vi en kattuggla hoa i mörkret över kanalen vid Kulltorp. Det var innan vinden vände vädret och alla dessa föraningar om vår riskerar att begravas och tystas i ny kyla och snö.

Tills vidare får bokrean bli vår räddning. Detta tidiga vårtecken kan vädret inte påverka och strax efter midnatt i tisdags blev det plötsligt liv och rörelse på Storgatan mitt i stan. Och här borde ju caféer och andra också ha haft öppet.

Ett cafébord att vänta vid eller ett att efteråt samlas kring för att där diskutera och snabbläsa inköpen hade säkert också det kunnat bli en nattlig succé.

utifrån och emellan Kristianstad Bokhandel och Bokia gick i natten en ström av personer bärandes pappkassar fyllda av böcker. Inne gav det kassor fyllda av pengar. Trängseln var stundtals outhärdlig. Premiären besöktes av fler personer än de flesta kulturevenemang vi bevistat i den här staden.

–Men det har varit bättre andra år, berättar den sympatiskt serviceinriktade och kunnige bokhandlaren Daniel Soutine, när vi betalar.

Hem gick vi med två kassar, en från vardera affären och många hundralappar fattigare. Men med ett rikare liv framför oss.

de inköpta högarna kan delas in fyra grupper:

n1) En serie Skåne- och Kristianstadsböcker.

En rapport från ankdammen och Lilla Paris, två böcker om staden Kristianstad av den legendariske journalisten Gunnar Lindbom. Carl von Linnés Skånska resa 1749 illustrerad av naturskildraren och konstnären Gunnar Brusewitz, som inte var med då men väl när boken nytrycktes 1959. Peter Larssons Skånevandringar i text och teckningar. Skånes historia i årtal och Svante Nordins omtalade biografi av Kristianstadssonen Fredrik Böök. Och en liten bok om Ål.

n2) Två fantastiska praktverk som väl kan ersätta jakten på våren och starta drömmen om sommaren: Karins Berglund – Din trädgård och Derek Fell – Impressionisternas trädgårdar.

n3) Därtill tre romaner: Göran Thunströms Berömda män som varit i Sunne och Anna-Karin Palms Målarens döttrar. Sen upptäckte vi en gammal bekant på en av hyllorna. En fantastisk bok från 60-talet som vi nästan glömt. Lawrence Durrells kultbok – som är fyra böcker i en under samlingsnamnet Alexandriakvartetten. Denna nyutgåva bör en ny generation få upptäcka. Alexandrias brokiga liv i slutet av 30-talet och i början 40-talet bildar fond där ett dussintals kärleksöden tvinnas samman och spelas upp ur olika perspektiv. Vi minns det som ett storslaget litterärt experiment och en hisnande läsupplevelse.

n4) En samling fackböcker. En om Opera av Phil G Goulding och Göran Häggs lilla samling om Tjugoen moderna klassiker – en mycket fin bok som ger tips på odödliga svenska böcker man kan ha missat de senaste åren. På köpet avslöjas författarnas berättarknep. Och som avslutning lyfter vi fram De lärdas bibliotek. 30 Uppsalaprofessorer skriver om betydelsefulla lästips och böcker som betytt mest för dem. Det handlar om de lärda och deras litterära förebilder och det i sin tur efter internationell förebild. Samlingen visar hur den goda boken, utöver stundens läsupplevelse, både kan påverka, ge impulser och öppna nya världar, och till och med förändra ett helt liv.

så nu struntar vi i allt annat och sitter hemma framför eldstaden och läser. Bok efter bok. Vi bläddrar och njuter och låter oss inspireras.

Våren kan vänta.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.