Varje vecka: Fråga Lukas

Kristianstad • Publicerad 5 april 2014
Lukas Ernryd.
Lukas Ernryd.Foto: 

Vad gjorde Jesus mellan uppståndelsen och himmelsfärden?

Maria X 2

Svar: Två Marior var och tittade på musikalen Jesus Christ Superstar för några veckor sedan. Efteråt ställde de sig frågan vad Jesus gjorde under den dryga månaden efter påsk innan han åker upp för att sätta sig vid sin faders sida.

- Det finns lite olika versioner, men att han ska ha träffat lärljungarna är säkert, säger Kristianstadsbördige Johan Tyrberg som nyligen valts till biskop i Lunds stift.

Enligt Bibeln träffade Jesus först Maria Magdalena efter uppståndelsen. Sedan ska han bland annat även ha träffat sin mor Maria (mycket Marior i den här texten!) och en kvinna som hette Salome. Annars är Jesus närvaro mer fysiskt svävande under denna tid. Vid ett tillfälle avtalar han med lärljungarna att de ska mötas i Galileen. Först verkar han inte vara där, men sedan dyker han upp. Där ger han dem sitt slutgiltiga uppdrag att de ska gå ut och göra alla folk till lärljungar. Sammanfattningsvis verkar Jesus ha fortsatt som tidigare med att träffa vänner och undervisa lärljungarna. Men troligtvis har eleverna sett annorlunda på sin lärare nu. Han hade ju återvänt från de döda.

- Huvudbudskapet med den här tiden är att visa att uppståndelsen har ägt rum och att döden är besegrad.

Kan man mäta tidens gång i centimeter?

Brigitte Strand, Degeberga

Svar: Det korta svaret är ”ja”, om man har en känd fart till hjälp. Det säger Andreas Redford som är docent och professor i fysik vid Högskolan Kristianstad. Exempel: vet man hur snabbt en snigel rör sig så kan man mäta tid genom att se hur långt snigeln slingrat sig.

- För större avstånd, eller snarare enorma avstånd, som vi har i universum så är snigelns fart inte så praktisk. Där använder vi istället det högsta fart som finns – ljusets. Ljusets fart är 3*10^8 km/s vilket innebär att ljuset hinner 9.46 biljoner kilometer på ett år. Detta avstånd kallas ljusår och är en bra längdenhet för astronomiska avstånd.

- Så, om en stjärna (Alfa Kentauri, vår närmaste förutom Solen) finns på 4.2 ljusårs avstånd så innebär det att ljuset tar 4.2 år på sig att färdas från stjärnan till jorden. Skulle vi kunna följa ljuset, sitta på en ljuspartikel, så hade vi kunnat mäta tiden genom att mäta hur många centimeter vi "åkt". Det hade snabbt blivit väldigt många. Universums ålder har genom våra modeller för Big bang och observationer kunnat beräknas till nästan 14 biljoner år (13.8) och det sätter också gränsen för hur långt vi kan se, nämligen 14 biljoner ljusår.

---

Förra veckan undrade en läsare ”varför vi ska stava Kristianstad med K?”. I svaret framkom att stadsfullmäktige beslutade i januari 1903 att stadens namn skulle stavas med K. Gösta Lundgren, Kristianstad, dök in i de gamla protokollen från Stadsfullmäktige från januari till mars, och kunde inte hitta något sådant beslut. Men från och med maj-juni använder man K och inte Ch, utan beslut, konstaterar Gösta.

Kenth Olsson, som svarade, säger att Gösta har rätt. Felet berodde på en miss i Kenths redigering av svaret, som gjordes i den sena natten. Något formellt beslut togs varken i Stadsfullmäktige eller Magistraten om ändrad stavning.

- Den kloke läsaren kan dessutom ange på månader när övergången skedde. Själv visste jag enbart att det skedde någon gång under nämnda år. Hälsa och tacka läsaren att han bidragit med att jag nu vet ytterligare en bit mer om stadens historia.

Skicka din fråga till: lukas.ernryd@kristianstadsbladet.se

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.