Varje vecka: Fråga Lukas

Kristianstad • Publicerad 20 juni 2014
Foto: Foto: Peter Åklundh

Fråga: Varför ska vi i Bromölla ta oss in till Sölvesborg för att hämta körkort? Alla andra ärenden kan vi uträtta i butikerna i Bromölla. Krångligt!

- Wonne

Kort svar: Det här ändrades den 1 maj. Nu ska du gå till Maxi Ica Stormarknad i Bromölla.

Långt svar: Wonnes pappa och faster hade ett himla sjå att hitta till posten i Sölvesborg för att hämta ut sina körkort tidigare i våras. Den nionde juni skickade Wonne in sina handlingar om att få ett nytt körkort till myndigheten. Nu undrar hon varför hon också ska dit och snurra.

Via Transportstyrelsen får jag reda på att myndigheten tidigare skickat ut alla nytillverkade körkort via Postens så kallade Företagscenter som rekommenderade brev.

Men eftersom Posten egentligen inte vill ha privatpersoner på sina företagscenter, har de länge önskat flytta utlämningen av körkorten till sina postombud.

Den 1 maj blev detta verklighet. Plötsligt blev det 1600 postombud att hämta på istället för 300 företagscenter.

Med andra ord Wonne, din pappa och faster hämtade vid Posten företagscenter Sölvesborg, Löparevägen 4. Men skulle de ha hämtat i dag, så skulle de gå till Maxi Ica Stormarknad Bromölla Tians väg 4. Det är också dit som du kommer få gå.

Fråga: Heter det "Lämna inte barn eller djur i en varm bil" eller heter det "Lämna inte barn och djur i en varm bil"

- Signatur "Och eller eller"

Kort svar: Det beror på.

Långt svar: Victoria Johansson, lektor i svenska på Högskolan Kristianstad, berättar att det handlar om vad det är man vill förmedla. I "och-fallet" är det underförstått att den som ska lämna bilen har både barn och djur att lämna.

– Vill man tolka det hela väldigt elakt kan man tänka sig att den som endast har barn, samt den som endast har djur i bilen inte berörs av uppmaningen. I allmänspråket tror jag dock knappast att någon tolkar det hela så snävt.

I det första "eller-fallet", så lämnar man öppet för att rådet gäller dels de som har barn, dels de som har djur i bilen. Med denna tolkning omfattas även de som har både barn och djur i bilen.

– Det är alltså inget egentligt grammatiskt fel på någon av meningarna, utan vilken man väljer beror på vad man vill säga. Spontant skulle jag säga att den första "eller-varianten" är den allra bästa, medan den andra "och-varianten" nog är den som de flesta skulle använda i tal.

– Vill man se till att den blir ännu tydligare går det att omformulera: "Lämna varken barn eller djur i en varm bil." Eller "Varken barn eller djur ska lämnas i en varm bil".

Fråga: Vilket recept hade mästerkocken Viktor Klemmedsson i vinnarmenyn? När jag stekt ankbröst har det aldrig sett ut så.

- Karin Back

Svar: Framför allt såg ankan väldig krispig ut, tyckte Karin. Jag ringer upp Viktor och frågar om vi kan få hans recept på stekt ankbröst.

– Inga problem, jag skickar det, säger Viktor som hittade det tillsammans med sin mamma på Hemmets journal.

Stekt ankbröst

4 portioner

2 ankbröst, ca 800 g

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 msk smör

Gör så här:

Gör ett rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra på båda sidor. Bryn köttet med fettsidan ner i en het stekpanna med smör, i ca 4 minuter. Vänd och bryn andra sidan i ca 2 minuter. Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer. Tillaga mitt av ugnen tills innertemperaturen är 68°. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

Men krispigheten, hur förklarar du den?

- När ankbröstet är klart i ugnen så steker jag i stekjärn i olja och smör. Det gör jag innan jag skär ankbröstet. Det ska bara ligga precis så länge att det blir krispigt.

Skicka din fråga till lukas.ernryd@kristianstadsbladet.se

Maria Sällberg
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.