Varje vecka: Fråga Lukas

Kristianstad • Publicerad 19 april 2014
Nyklippt?
Nyklippt?Foto: Foto: MAJA SUSLIN / TT
Ekologisk honung handlar om mer än bara vad bina äter.
Ekologisk honung handlar om mer än bara vad bina äter.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hur länge är man egentligen nyklippt?

Jörgen Johnsson

Svar: Var sjätte, sjunde vecka går Jörgen till frisören. Efteråt får han ofta frågan: ”Nyklippt?”. Efter en tid tycker han att det är svårt att svara korrekt. Nu önskar han att frågelådan reder ut detta en gång för alla.

Jag ringer upp Maria Montazami. Hon verkar gå mycket upp i sitt hår och kan säkert svara på detta. När hon svarar är hon i färd med att betala hårfrissan för ett besök, och ber om att få bli uppringd om tio minuter.

– I allmänhet skulle jag säga att en man är nyklippt i en vecka. Inte längre. Det är ganska orättvist om mannen säger att han är nyklippt efter tre veckor, för då ger han inte sin hårfrisör credit för det där krispiga, fina, perfekta hårklippningen som den ser ut efter första veckan.

Är det olika för män och kvinnor?

– Ja, en kvinna vill absolut inte säga att hon är nyklippt, det är väldigt känsligt att gå till hårfrissan. Utan för henne är det mer ”så här snygg är jag alltid, no effort has been made on this head, typ så”.

En läsare skriver in med ett urklipp från Kristianstadsbladet den 11 april. I den framgår följande formulering: ”Kolleger i den egna branschen i kringliggande städer som Bromölla, Hässleholm, Sölvesborg och Karlshamn ...” Skribenten ställer rätt och slätt frågan:

Är Bromölla en stad?

Svar: Det korta svaret är nej. Men å andra sidan finns det inga andra städer i Sverige heller.

Som administrativ indelning så finns inte stadsbegreppet kvar i Sverige. 1971 avskaffades termen i en kommunreform. Innan dess fanns det som mest ett 130-tal städer i Sverige.

–  Det är dessa gamla städer som man vanligtvis menar när man kallar något en stad i dag. Och bland dem räknades inte Bromölla med eftersom man aldrig haft stadsrättigheter, säger Tomas Germundsson, professor i kulturgeografi vid Lunds universitet.

I nordöstra Skåne är det bara Kristianstad och Hässleholm som kallades för städer fram till 1971. Att till exempel Malmö ändå väljer att kalla sig Malmö stad i dag, är en slags återgång till en historisk benämning, men officiellt är Malmö först och främst en kommun.

Går man ännu längre tillbaka i tiden finns det även andra städer att räkna med. Innan Kristianstads tillkomst var både Åhus och Vä städer. Men de fråntogs sina stadsrättigheter för att stärka den nya stadens status.

– Så vill man kalla Åhus för en stad, så kan man göra det, men då ska man veta att det var länge sedan den formellt var en stad.

Så ur ett historiskt perspektiv är det mer korrekt att kalla Åhus för en stad, än att säga att Bromölla är det?

– Ja, så skulle man kunna uttrycka det.

Hur kan man garantera att ekologisk honung är just ekologisk? Bina flyger ju som de vill.

Svar: Det korta svaret är: Det kan man inte. Det längre svaret är att bina sällan flyger längre än tre kilometer, och därför kan man påverka vart de kan flyga genom val av utställningsplatser. Reglerna säger att 50 procent av pollen och nektardraget ska komma från ekologiska odlingar, vilda växter och skog eller odlingar som sköts med metoder som ger liten miljöpåverkan.

Men ekologisk honungsproduktion handlar om mer än bara vart bina flyger. Inga kemiska bekämpningsmedel används inuti bikuporna. Inför vintern används kravsocker för att ge bina näring.

– Vi får ibland höra att ekologisk honung inte kan finnas för att bina flyger vart de vill, men det kan ofta vara den enda aspekten som konsumenterna ser, säger Lina på Lina och binas som driver ekologisk honungsproduktion.

– Men det handlar även om hur biodlaren behandlar bina och omgivningen runtomkring.

Maria Sällberg
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.