Värmen gynnnar alg-blomningen i landet

Kristianstad • Publicerad 7 augusti 2004

– Satellitbilder visar i dag, fredag, att kraftiga ansamlingar av blågrönalger förekommer över i princip hela Östersjön. Strandnära algblomningar rapporteras från de yttre delarna av Stockholms skärgård. Det är de rapporter vi har fått in kring alger vid den svenska kusten, säger Lars Byrén vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

– Än så länge, lägger han till. För det ser ut som ett högtryck med sol, värme och svaga vindar kommer in de närmaste dagarna. En sådan vädersituation är mycket gynnsam för algerna och därmed är sannolikheten stor att algkoncentrationerna ökar, fortsätter han. – Hur det ser ut vid Skånekusterna är svårt att säga på grund av molnighet på SMHI:s satellitbilder. Jag tror att läget är oförändrat, det vill säga ingen fara för alger vid Åhus- och Yngsjökusten. Det brukar dessutom komma in tips från allmänheten och inga sådana har jag hört talas om. Men håll ögonen öppna för vädret blir som sagt bättre i helgen och risken är stor att algerna blommar ut även längre in mot kusterna, säger Lars Byrén. Han ger rådet att vara försiktig eftersom det inte går att skilja ofarliga algblommningar från giftiga. Därför ska man undvika bad på platser där vattenytan täcks av hopförda, yttäckande alger eller där vattnet är kraftigt grumlat av fina algpartiklar eller hårtunna algtrådar med blågrön eller gulbrunaktig färg.

Den alg som oftast dominerar i algansamlingar är den giftiga katthårsalgen.

Helena Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.