Varnad anställd kan bli konsult

En kommunanställd har sagt upp sig själv sedan C4 Teknik för andra gången varnat honom för att utföra arbete åt andra uppdragsgivare på ordinarie arbetstid. C4 Teknik planerar att anlita mannen som konsult, men det sätter kommunalrådet stopp för.
Kristianstad • Publicerad 29 februari 2008

Den kommunanställde fick sin första varning år 2002, då han hade ett handelsbolag. Skälet var att han visat "misskötsamhet" genom att utföra arbete åt annan uppdragsgivare under arbetstid och använt kommunens arbetsredskap för det.

Den andra skriftliga varningen meddelades den 20 december förra året. Även denna gång var skälet att mannen, som nu har en enskild firma, använt kommunens arbetsredskap för att utföra uppdrag åt annan arbetsgivare. Mannen varnades också för att han i sin arbetsdator hade pornografiska bilder. Något som strider mot Kristianstads kommuns it-policy.

Den 5 februari i år sa mannen upp sig själv, med omedelbar verkan. Uppsägningen godkändes av hans närmaste chef, som också beslöt att arbetsbefria den anställde med lön under den tre månader långa uppsägningstiden. Dagen efter hölls ett möte, där mannen tvingades lämna ifrån sig sitt låskort och sin telefon. Enligt uppgift beslagtogs också hans arbetsdator, som undersöktes igen.

Men mannen arbetar fortfarande för C4 Teknik. Det bekräftas av avdelningschef Björn Carlqvist när Kristianstadsbladet ringer för att få en kommentar.

- Vi nyttjar honom för tillfället, ja.

Björn Carlqvist bekräftar också uppgiften om att det pågår diskussioner om att anlita den varnade, före detta anställde som konsult.

- Det finns en muntlig överenskommelse om att vi ska anlita honom för att utföra vissa arbetsuppgifter. Det handlar om att få hjälp av den tidigare anställde, som har särskilda kunskaper, säger Björn Carlqvist. Den anställde själv förklarar för Kristianstadsbladet att han sa upp sig själv för att kunna starta ett eget aktiebolag.

- Jag ser det som sista chansen nu, innan jag blir för gammal, att få ägna mig åt det jag vill.

Han förklarar att han kommer att arbeta för olika arbetsgivare, varav Kristianstads kommun ska bli en.

- Det vill säga om de vill, säger den anställde.

Men ni har redan en muntlig överenskommelse?

- Ja, det blir säkert aktuellt att kommunen använder mina tjänster när verksamheten är igång.

Det lär inte bli under den närmaste tiden. Enligt kommunens personaldirektör Leif Rülf är det "helt oacceptabelt" om C4Teknik anlitar den anställde under uppsägningstiden.

- Vi anlitar aldrig våra anställda som konsulter. Det är en av våra heliga regler, säger Leif Rülf.

Några uppdrag lär det inte bli framöver heller. Det ska kommunalrådet Bengt Gustafson (m) se till.

- Man kan inte näst intill be folk gå hem och sedan anlita dem för uppdrag igen. Någon ordning måste det vara, säger Bengt Gustafson.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.