Annons

Varslade på Nolato får aktivitetshus

På Elmetorp kommer ”Gula Villan” att förvandlas till ett aktivitetscentrum för de varslade från Nolato Mobile. Vissa dagar kommer de att ha närvaroplikt i huset. –Här ska vi öppna internetkafé, ha kursverksamheter och ge de varslade möjligheter att söka jobb, säger Hans Ericsson från arbetsförmedlingen.
Kristianstad • Publicerad 23 mars 2001
Öppet hus för de varslade. Torbjörn Palmgren (arbetsförmedlingen), Sten Andersson (Komvux), Hans Ericsson (arbetsförmedlingen och Agneta Netterfelt (Nolato) presenterade de gemensamma planerna på ett aktivitetshus för de varslade från Nolato Mobile i Kristianstad. Bild: BOSSE NILSSON
Öppet hus för de varslade. Torbjörn Palmgren (arbetsförmedlingen), Sten Andersson (Komvux), Hans Ericsson (arbetsförmedlingen och Agneta Netterfelt (Nolato) presenterade de gemensamma planerna på ett aktivitetshus för de varslade från Nolato Mobile i Kristianstad. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Huset ligger intill högskolan, ett stenkast från Nolatos industribyggnad. Nu har villan röjts från Nolatos tidigare verksamhet, och väntar på att där ska komma in möbler och inventarier. Öppningen är planerad till den andre april.

Från arbetsförmedlingen talas det om fyra spår som ska bedrivas i det aktivitetscentrum huset ska bli:

Annons

–Det första är att vi ska försöka hitta andra arbetsgivare som har möjligheter att anställa nu, säger Hans Ericsson.

De andra spåren är att leta arbetsgivare i behov av kompetens och lokaler, som vill flytta hit, stimulera dem ur personalen som vill starta eget, samt bygga på den kompetens som redan finns hos varslade. Därför är även Komvux engagerade i projektet, som drivs tillsammans med Nolato, arbetsförmedlingen och kommunen. Nolatos varsel i Kristianstad berör 60 tjänstemän och uppskattningsvis 180 kollektivanställda. Hur framtiden för dessa kommer att bli är i högsta grad oviss – även om arbetsförmedlingen inte ser helt negativt på den.

–Vi vet att de här personerna har en hög kompetens, och att de är efterfrågade av många arbetsgivare. Idag hade jag ett företag från Kronobergs län som ringde och var intresserade, säger Hans Ericsson.

Dessutom håller länsarbetsnämnden som bäst på med att göra sin prognos för arbetsmarknadssituationen i Skåne de närmaste åren.

–När vi gick runt till 200 företag i Kristianstad och frågade om framtiden, uppgav 95 att de kommer att nettoöka antalet anställda. 95 svarade att det kommer vara oförändrat, och 10 uppgav att de kommer att minska något. Men då ingår Nolato Mobile bland dessa 10, säger Torbjörn Palmgren från arbetsförmedlingen. Aktivitetshuset kommer att vara öppet till slutet av augusti – det är så länge som Nolatos varsel gäller för de flesta. Viss närvaroplikt kommer också att förekomma.

–Under varseltiden har de anställda lön. På tjänstemannasidan, där det är slutförhandlat, lockar vi med vissa morötter. Får de nytt jobb före siste april får de två månadslöner, får de nytt jobb före siste maj får de en månadslön, säger Agneta Netterfelt från Nolato Mobiles personalavdelning.

När varseltiden är slut upphör även Nolatos ansvar för de före detta anställda, och de som då inte fått ny utbildning eller jobb kommer att registreras som arbetslösa hos arbetsförmedlingen.

–Men vi trycker på att man ska aktivera sig snarast. Det är nu det finns efterfrågan på kompetens. När sommaren kommer blir det även en naturlig avmattning i industrin, säger Torbjörn Palmgren. En del av de varslade, ett 20-tal, har redan fått andra jobb. Bland annat har cirka tio personer projektanställts hos Vin & Sprit i Åhus.

–Vi kommer heller inte att tvinga någon att flytta i nuläget. De som är inställda på att byta geografisk vistelse är redan på väg att göra det, säger Torbjörn Palmgren.

Däremot säger de strikta a-kassereglerna att arbetssökande har fem månader på sig att söka jobb i det geografiska närområdet. Med det menas en radie på omkring tio mil. Efter fem månader får man antingen utöka sökområdet eller leta jobb i andra branscher.

Annons

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons