Väskryckare dömd till fängelse

Tingsrätten dömde i går en 22-årig man till nio månaders fängelse för två väskryckningar mot äldre kvinnor på Näsby inom loppet av en vecka i november.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2002

Den 17-årige yngling som var med vid väskryckningarna kom undan med villkorlig dom och 100 dagsböter på totalt 3000 kronor.

Tingsrätten tog hänsyn till ynglingens låga ålder och att han inte tidigare är straffad och menar att brotten inte är så allvarliga att man måste döma en så ung människa till fängelse.

De två männen dömdes att solidariskt betala skadestånd till kvinnorna med 6000, respektive 6200 kronor för bland annat kränkning.

Båda männen erkände vad som åklagare lade dem till last och båda deras offer vittnade inför tingsrätten. Polisen kunde gripa männen och sätta stopp för deras brottslighet tack vare att ett vittne känt igen en av dem vid den andra väskryckningen.

– Vi stod vid Gamlegårdens centrum och spanade efter lämpliga offer, säger de.

Vid 16-tiden, fredagen den 23 november fick männen syn på en 85-årig kvinna som varit och handlat på Gamlegården.

– Jag gick in genom gångtunneln mellan Näsbychaussén 62 och 64. Precis när jag kommit till innergården sprang två män mot mig och ryckte till sig min väska som innehöll 5000 kronor, berättade kvinnan. Vid 16.30-tiden onsdagen den 28 november råkade en 78-årig kvinna ut för en repris på väskryckningen när hon handlat på Gamlegården.

– Jag gick hemåt på Lansiärvägen när två unga män kom springande och slet till sig min handväska med bland annat cirka tusen kronor.

Väskryckningarna uppger att de tömt väskorna på pengar och sedan kastat bort dem i sopnedkast på Gamlegården.

Brottsrubriceringen blev inte rån, eftersom de varken använt våld eller hot, utan grov stöld.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.