Västra Boulevarden är värst drabbad av trafikbuller

En av de gator som är mest drabbad av trafikbuller är Västra Boulevarden. Boende längs med boulevarden är väl medvetna om bullret.
Kristianstad • Publicerad 8 januari 2003
Vid fastigheterna längs med Västra Boulevarden hörs trafikbullret värst från bottenvåningarna.
Vid fastigheterna längs med Västra Boulevarden hörs trafikbullret värst från bottenvåningarna.Foto: 
Efter att ha bott 16 år vid Västra Boulevarden har Uno Rylander vant sig vid bullret från trafiken. Bilder: WILLY ALM
Efter att ha bott 16 år vid Västra Boulevarden har Uno Rylander vant sig vid bullret från trafiken. Bilder: WILLY ALMFoto: 

Förra veckan skrev Kristianstadsbladet om den utredning om trafikbuller som ligger färdig på C4 Teknik. Trafikbullrets påverkan har mätts för sammanlagt 195 bostadsfastigheter längs med de mest trafikerade vägstråken i Kristianstad tätort och vid Järnvägsgatan i Åhus. Att åtgärda bullerpåverkan i en första etapp för de mest störda bostadshusen skulle kosta kommunen 15 miljoner kronor. Då ingår bland annat bullerplank, inglasning av balkonger och tätning av fönster. En av de högst prioriterade vägsträckorna är Västra Boulevarden. Vid tio av vägens fastigheter har uppmätts ljudnivåer som ligger över de rekommenderade gränsvärdena såväl inomhus som utomhus. För att få fram ett genomsnittligt värde på trafikbullernivån mäts ett medelvärde över en viss period, vanligtvis över ett dygn. Kommunens förslagna medelvärde för befintlig bebyggelse ligger på ljudnivån 65 decibel utomhus. Vid Västra Boulevarden har det uppmätts 67 decibel utomhus vid samtliga tio fastigheter. En av de boende vid Västra Boulevarden är Inger Svensson. Hon flyttade in i sin lägenhet på bottenvåningen i november, men funderar redan på att flytta. – Här är trafik hela tiden och det har varit väldigt intensivt under jul- och nyårshelgerna. Antagligen fungerar vägen som en genomfart för boende i Näsby och Egnahem, säger hon. Hon kan inte ha fönstren öppna för länge. – Då skulle man inte höra teven. Det värsta bullret svarar busstrafiken för. – Det är en hållplats utanför huset och det mest störande är när bussarna stannar och kör iväg. Inger Svensson tror att det skulle behövas något radikalt för att komma till rätta med trafikbullret. – Jag tror inte att det hade varit fel att leda bort trafiken på något sätt. Man kunde ha gjort vägen enkelriktad. Några hus intill bor Uno Rylander. Han har bott i sin lägenhet på tredje våningen i 16 år och säger att han har vant sig vid ljudet. – Till en början var det väldigt jobbigt, men nu är vi inte särskilt påverkade. Å andra sidan har trafiken blivit livligare nu, säger han. Fastighetens lägenheter har utrustats med treglasfönster som hindrar mycket av bullret att fortplanta sig och Uno Rylander har sitt sovrum in mot gården och använder inte fönstrena mot Västra Boulevarden när han ska vädra. För att dämpa bullret från Västra Boulevarden förslås i C4 Tekniks utredning, att fasadisoleringen förbättras, framför allt för de nedre våningarna i husen. – Det kan röra sig om fönsterbyten eller komplettering, men det kan också vara till exempel ventilationen ut mot gatan, säger Lars Glantz på C4 Teknik. Ett förslag är också att inglasa balkongerna, men den insatsen får vägas mot hur det skulle påverka fasadens utseende. – Vi har inte kommit så långt som till vilka åtgärder som kan göras. Först får politikerna fatta beslut om vilken nivå vi ska hålla. Klagar inte folk kanske det inte finns någon anledning att göra något. Marcus Haraldsson 044-18 56 13 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.