Vattenscooter ska rädda liv i Yngsjö

Kristianstad • Publicerad 20 augusti 2004

Sommaren 2005 är det tänkt att Yngsjö som en av tre stora stränder i landet ska utrustas med en jetdriven vattenscooter, en så kallad Rescue Runner, men då måste en del praktiska problem lösas.

Sjöräddningsstationen i Yngsjö måste ordna någonstans att förvara den, något att transportera den med på stranden samt pengar till drift, reparationer och underhåll.

– Men vi har rätt god kontakt med kommunen och räddningstjänsten, så jag tror att det kommer att ordna sig, säger stationsansvarige Max Krömmelbein efter ett möte mellan Svenska sjöräddningssällskapet och Svenska livräddningssällskapet i Tylösand i går.

Att kommunen och eventuella sponsorer ställer upp ekonomiskt är enligt honom en förutsättning, eftersom verksamheten bedrivs ideellt.

– Vi måste få in medel som gör att detta inte blir en fluga för bara en sommar, för det hade varit synd, förklarar han.

Skillnaden mellan vatten-scootern och dagens räddningsbåt handlar enligt honom om hur lång tid tid det tar att nå fram till en nödställd. Med räddningsbåten kan det ta upp till 15-20, medan scootern ska kunna sjösättas på någon minut, eftersom den ska förvaras på stranden och gör över 40 knop.

– Och varje minut är dyrbar vid ett drunkningstillbud, påpekar Krömmelbein.

En säker förvaring på stranden kräver någon form av stålcontainer, varifrån scootern sedan måste fraktas med en fyrhjulsdriven motorcykel. Scootern ska bemannas av special- utbildat folk från livräddningssällskapet sommartid, medan sjöräddningsstationens egen personal ska sköta den under resten av året.

– Jag tror att den kommer att bli en bra magnet att locka nytt folk till sjöräddningen, för det är något vi alltid är i behov av, förklarar Krömmelbein.

Peter Maunula

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.