Växthuseffekten kan ligga bakom erosion

Stranderosion är ett problem som ökar för varje år och Skånes kuster är värst drabbade.
Kristianstad • Publicerad 28 juli 2008

- Rent allmänt kan det bero på olika vindriktningar olika år och fler stormar som gör att stränderna alltid är i rörelse, säger Hans Hanson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola, som inte har någon direkt kännedom om orsaker till eventuell erosion längs Åhuskusten.

Han tycker att det är för tidigt att säga om det är en trend till följd av klimatförändringar eller bara tillfälligheter som ligger bakom.

- Allt som sker under kortare tid än fem år är svårt att säga något om. Det finns många åsikter om klimatförändringarnas betydelse, men det är fortfarande ingen som vet, säger han.

Han tycker att man bör vara försiktig med att försöka "bygga" bort problemen med kusterosion.

- Pirar, träpallisader och murar ska man hålla sig borta ifrån. Ska man göra någonting ska man lägga ny sand. Man riskerar i alla fall inget med det.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.