Annons

Vd:n kostar en miljon – dubbla bilar i tjänsten

Tore Nyquist kostar AB Kristianstadsbyggen en miljon kronor om året. Förutom lönen har det kommunala bostadsbolagets vd två bilar, en BMW och en Jeep, som han utnyttjar fritt även utanför tjänsten.
Kristianstad • Publicerad 6 september 2001

Tore Nyquist har varit anställd på ABK sedan 1 mars 1983. Förutom överenskommelse om lön skrevs det i anställningsavtalet in att vd: n skulle få 480 kronor per månad i bilersättning, det vill säga samma förmåner som gällde för de kommunala tjänstemännen. Samtidigt kom parterna överens om att Nyquists pensionsförmåner skulle vara desamma som för övriga anställda inom bolaget. Två omförhandlingar under åren har dock gett Tore Nyquist en särställning. 1987 togs bilersättningen bort och Nyquist fick tillgång till fri bil.

Det avtalet gäller ännu, och innebär att ABK står för samtliga kostnader för de bilar som Tore Nyquist använder både inom och utom tjänsten. För närvarande har han två bilar, en Jeep som ”vinterbil” och en BMW för sommarkörning. Kostnaderna för bilarna var 121000 kronor i fjor. Till det kom extrautrustning för 26380 kronor samt kostnaden för bensinen som Nyquist tankade bilarna med, 96310 kronor.

Annons

Förmånsvärdet för Jeepen och BMW:n, 188674 kronor, fick Tore Nyquist skatta för. För att kompensera honom lades därför motsvarande summa på vd:s årslön, som slutligen landade på 788018 kronor. 1992 omförhandlades även avtalet om Nyquists tjänst. Hans anställning blev ett visstidsförordnande gällande fram till den 1 juli år 2003.

Det skrevs då också in att om ABK:s styrelse sparkar Tore Nyquist före den tidpunkten, så får han behålla full lön fram till 1 juli år 2008, det år då ABK:s vd fyller 65 år. Detsamma gäller om styrelsen väljer att inte förlänga avtalet med Nyquist om två år.

Om Nyquist inte själv säger upp sig kan han alltså under alla omständigheter räkna med att ha full lön fram till pensionen.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons