Annons

"Verksamheten skadas allvarligt vid en flytt"

Såväl moderat som vänsterpartist drog rungande applåder i Vittskövle församlingshem igår. Bara ett budskap passade dem som kommit för att ställa politikerna till svars.
Kristianstad • Publicerad 3 september 2003
Ett 100-tal slöt upp när Widsköfle Byalag och SPF Degeberga bjöd in allmänheten och politiker till en diskussion om Vittskövlehemmet i går kväll. Budskapet från Vittskövlebor, anhöriga och personal var glasklart: låt Vittskövlehemmet finnas kvar.Bild: Per Rosenqvist
Ett 100-tal slöt upp när Widsköfle Byalag och SPF Degeberga bjöd in allmänheten och politiker till en diskussion om Vittskövlehemmet i går kväll. Budskapet från Vittskövlebor, anhöriga och personal var glasklart: låt Vittskövlehemmet finnas kvar.Bild: Per RosenqvistFoto: 
Sjukgymnast Mikael Machado tror inte det är säkert att Vittskövlehemmets personal följer med om verksamheten flyttas till centrala Kristianstad.
Sjukgymnast Mikael Machado tror inte det är säkert att Vittskövlehemmets personal följer med om verksamheten flyttas till centrala Kristianstad.Foto: 
– Vi vill behålla våra skattemedel här ute och inte föda er inne i Kristianstad, meddelade Sven Eklund, Maglehem, under gårdagskvällens möte med politiker i Vittskövle församlingshem.Bilder: Per Rosenqvist
– Vi vill behålla våra skattemedel här ute och inte föda er inne i Kristianstad, meddelade Sven Eklund, Maglehem, under gårdagskvällens möte med politiker i Vittskövle församlingshem.Bilder: Per RosenqvistFoto: 

Den politiska majoritetens förklaringar till varför Vittskövlehemmets verksamhet bäst flyttas in till centrala Kristianstad mottogs med huvudskakningar.

– Vittskövlehemmets lokaler är omoderna och standarden möter inte den som omsorgsnämnden satt upp, menade nämndens ordförande Göran Wagermark (s) och påpekade att personalen själva förespråkat renovering inför tidigare års budget.

Annons

Han poängterade gång på gång att det förslag som omsorgsförvaltningen lagt fram och som nämnden i förra veckan godkände inte innebär en nedläggning av Vittskövlehemmet, utan en flytt till centralorten. Men de 100-talet Vittskövlebor, personal, anhöriga och andra engagerade som samlats för att diskutera framtiden med politikerna skakade åter på huvudet. Annat ljud i skällan blev det när Bo Silverbern (m), omsorgsnämndens andre vice ordförande tog till orda. Hans budskap om oppositionens alternativa budget, som inte innebär en minskning av antalet vårdplatser, drog högljudda applåder som ökade i styrka när såväl Nils-Edvin Andersson (sjöbopartiet/kristianstadsbygdens framtid) och Britt-Marie Pettersson (v) lovade att de inte kommer att rösta för en flytt av Vittskövlehemmets rehabiliteringsverksamhet. För Nils-Edvin Andersson innebär löftet en röst på oppositionens budgetförslag, för vänstern gäller ett eget alternativ som är under framtagning.

– Att dra ner på vårdplatser kommer vi inte att göra. Däremot kommer vi att titta på finansieringen på ett seriöst och bra sätt, sa Britt-Marie Pettersson. För Vittskövlehemmet gäller alltså precis som för Lindåsa äldrecenter att det hänger på miljöpartiet och deras röst i fullmäktige om förslaget att dra in 54 lägenheter inom äldreomsorgen går igenom budgetfullmäktige i november. Miljöpartiet fanns inte på plats i panelen i går.

Och Vittskövlebor, personal och anhöriga håller andan fram till den 25 november. Många upprörda känslor ventilerades under gårdagskvällens möte som arrangerats av Widsköfle Byalag och Pensionärsföreningen i Degeberga.

– Varför är nämnden rädd för lantluft, frågade någon.

– Varför ska allt flyttas in till stan, undrade en annan. Enligt Vittskövlehemmets sjukgymnast Mikael Machado är det inte alls säkert att personalen följer med vid en flytt in till staden. Han poängterade för politikerna att det tar lång tid att bygga upp den rehabiliteringsverksamhet som finns på Vittskövlehemmet, och meddelade att det inte är nya fräscha lokaler det hänger på.

– Lokalerna här arbetar med oss. Det här är inte ett boende, det är en verksamhet som syftar till precis det som omsorgsnämnden vill, nämligen att människor ska bo kvar hemma. Den unika miljö vi har här bidrar till att ge gamla människor livsgnistan tillbaka, och lokalerna fungerar utmärkt till det, sa han och avslutade:

– En flytt kommer att skada verksamheten allvarligt.

Eva Emmelin

044-185613

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Vittskövle
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons