Veteranbilar är affärsidén

Kristianstad Artikeln publicerades

2007 startades 231 mindre företag i Kristianstad. CCC Åhus är ett av dessa. Företaget ska jobba med att renovera och sälja veteranbilar.

- Ja, det är det som är affärsidén, säger Lars Olofsson som hyr en verkstad intill bilförsäljaren Sportwagon i Åhus.

Den enskilda firman, som är bland de typer av företag som ökade mest i Kristianstad, inregistrerades i november. Men ännu är inte allt klart.

- Jag ska installera den här liften, som jag just monterat ihop. Men det fattades delar som jag ska ut och leta upp. Att underhålla bilar har alltid varit hans intresse. Under alla år har han haft det som hobby, vid sidan av sina jobb som lärare eller it-konsult. Numera kallar han sig pensionär, även om åldern inte är där än.

- Jag har fått förtida. Då vill man inte bara gå och skrota, det här är något jag tänkt på länge. Jag har alltid hållit på med bilar, och ska man då sälja och köpa en del gäller det att ha det som företag, för att inte få Skatteverket på sig. I verkstaden står en Mercedes kupé från 1970. Renoveringsobjekt, som det så vackert heter, men trots rostfläckar på flera ställen tycker Lars Olofsson inte att det så farligt ut:

- Det där går att skära bort och laga. Det är därför jag har de här maskinerna, säger han och pekar över plåtverktyg. För att valsa, bocka, sträcka och behandla på alla upptänkliga sätt.

- Det är svårt att hitta delar till äldre fordon. En del plåtdetaljer får jag tillverka själv, därför behövs utrustningen. Marknaden för veteranbilar i Sverige är stigande.

Alla fordon äldre än 30 år kan klassas som veteraner, vilket omfattar även Volvo 240, Saab 900 och andra bilar man kanske inte direkt tänker på som sådana fordon.

- Många har veteranfordon som hobby, men det är också många som jobbar med detta. För mig blir det helt annat än att ha det i garaget, nu kan man ha riktiga verktyg och en arbetsplats, konstaterar en av Kristianstads senaste företagare.Clifford Johansen
044-18 56 40
clifford.johansen@kristianstadsbladet.se