1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vi kommer att göra världens bästa macka”

Arbetet med nya Fenix Café & Bistro pågår för in i det sista, renoveringen har dragit ut på tiden men nu är det klart att man öppnar fredagen den 16 november klockan 11. Men bra kommer det bli, försäkrar Martin Nygren. ”Här vill vi mixa alla slags människor i en avslappnad miljö”.
Inom kort öppnar nya Fenix – i en helt ny skepnad.

Bakom pappförsedda fönster pågår arbetet att få nya Fenix i ordning. Sedan början av oktober har gänget bakom kaféet turas om att jobba – dygnet runt.

Martin Nygren är fortfarande väldigt hemlighetsfull kring konceptet. Men bra kommer det bli, försäkrar han. Ingen detalj lämnas åt slumpen.

– Jag började med ett ”moodboard” som jag alltid gör. Visade det för grabbarna. Sen ger de sin input och till slut landar vi i något som blir det slutgiltiga resultatet.

quote
Tänk dig en retrokänsla som är inpackat i en helt ny kvalitetskänsla. Och något som är för alla sinnen. Vi har en klar bild över var det här ska landa

Målet är att behålla den genuina Fenixkänslan. Gästerna ska känna igen sig, men samtidigt uppleva något helt nytt.

– Tänk dig en retrokänsla som är inpackat i en helt ny kvalitetskänsla. Och något som är för alla sinnen. Vi har en klar bild över var det här ska landa.

Planen var att behålla de gamla stolarna från Scandiform, men det gick inte. De höll på att falla isär, säger Nygren.

– Så där fick vi tänka helt om.

quote
Vi gillar att jobba lokalt. Här finns så många duktiga i närområdet.

Lokalen får en helt ny service- och bardisk. Det öppnas också upp mellan rummen för att få in ljuset på ett bättre sätt. Lamporna i lokalen kommer vara från Ateljé Lyktan.

– Vi gillar att jobba lokalt. Här finns så många duktiga i närområdet.

Det är gänget bakom Borgmästargården som kommer att driva Fenix Café & Bistro.

De består av Martin Nygren, Gustav Ovland, Dan Fribert och Martin Walkenfors. Även snickaren Henrik Nygren – Martins bror – ingår i ägarkonstellationen.

Gustav Ovland är gängets kulinariska kreatör.
Foto: Lasse Ottosson

Mitt i byggdammet, vid en dator, står Gustav Ovland och svarar på mejl samtidigt som han tar emot ett samtal. Martin Nygren beskriver Gustav som ”vår mat- och dryckkille”.

Hur gick dina tankar kring menyn, Gustav?

– Höga smaker i fokus. Gärna enkelhet, men vi kommer inte fega. Våga i stället köra hela vägen. Man kan hitta inspiration hos andra, men man ska köra sin grej. Det är min filosofi.

Vad kan du säga om konceptet?

– Vi kommer göra världens bästa macka. Schyssta sandwiches är en del av utbudet, men vi kommer ha mycket annat. Vi plockar också pokébowls till Kristianstad.

Vissa klassiker från Fenixtiden kommer att vara kvar, försäkrar han.

– Vi vill visa att vi bryr oss om våra gamla stammisar.

quote
Vi ska inte utesluta någon. Gamla gäster ska känna igen sig, men vi vill också locka nya som har känt att det saknats något i Kristianstad. Och här vill vi mixa alla slags människor i en avslappnad miljö.

Ett särskilt lördags- respektive söndagskoncept håller också på att tas fram. Men där säger varken Nygren eller Ovland någonting.

– Du kommer få se, säger de och skrattar.

Så vem riktar sig Fenix Café & Bistro till? Martin Nygren återkommer gång på gång till att nya Fenix ska vara ett ställe för alla. En plats som lever hela dagen.

– Vi ska inte utesluta någon. Gamla gäster ska känna igen sig, men vi vill också locka nya som har känt att det saknats något i Kristianstad. Och här vill vi mixa alla slags människor i en avslappnad miljö.

Visionen är gamla och unga som umgås över generationsgränserna. Människor som kommer precis som de är. I trätofflor eller kostym.

– Det är då man får till den bästa stämningen.

Martin Nygren är inte känd för att sitta still. Förutom att driva Borgmästargården och Fenix Café & Bistro, anlitas han också för inredningsuppdrag.
Foto: Lasse Ottosson

Planen var först att öppna till lönehelgen nu i oktober, med smyginvigning den 24 oktober.

– Nu säger vi i slutet av oktober. Blir det inte den 24 oktober så har vi en vecka till på oss. Vi tänker inte öppna om vi inte känner oss helt klara, säger Martin.

Läs mer

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Coronavirus

Hon klipper utomhus för att rädda sitt företag

Jacquline är en av alla som driver enskild firma och är kritisk till att staten inte gått in med fler stödåtgärder.

Kristianstad

Polis plockade ned kamera ur träd

En olaglig övervakningskamera hittades utanför HK Scan

Kristianstad

Besked idag: Danmark öppnar gränsen för skåningar

Låg spridning av covid-19 bakom det nya beskedet.

Kristianstad

Efterlängtat besked väntas – då öppnar Danmark gränsen till Skåne

”Skåne ligger under den danska gränsnivån hur man än räknar”

Sport

Mardrömsbeskedet: KDFF-stjärnan missar hela säsongen

”Det är inte roligt att vi blir av med henne.”