”Vi låter fåglarna komma till oss”

Tosteberga Artikeln publicerades
Evert Valfridsson missar inte örndagen på söndag.
Foto: Tommy Svensson
Evert Valfridsson missar inte örndagen på söndag.

Evert Valfridsson, entusiast från Nordöstra Skånes Fågelklubb, som kommer att besöka örndagen i Tosteberga.

Vad händer i Tosteberga hamn på söndag?

– Om vädret är med oss är det ett mycket bra tillfälle att få se havsörn. För 16:e året i rad arrangerar Nordöstra Skånes fågelklubb en örndag i hamnen och klubbens medlemmar finns på plats. De kommer att berätta om det omfattande och framgångsrika arbete som är gjort sedan 70-talet för att rädda havsörnsstammen, om resultatet från den årliga inventeringen av örnarna, samt tillhandahålla tubkikare för alla nyfikna fågelskådare.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas så klart på att få se många fåglar och då framförallt havsörn.

Vad är så bra med att spana örn just i Tosteberga?

– Hamnen är en riktigt bra plats att besöka för den som vill titta på havsörnar i en naturlig miljö, den ligger på ett vettigt avstånd, med bred sikt, från åteln. Det möjliggör för fåglarna att komma till oss, istället för att vi ska tränga oss på dem. Sedan är inramningen i hamnen och vårt samarbete med byalaget, som grillar korv på plats, ytterligare en orsak att besöka Tosteberga på söndag.

Fakta

Örndagen

Äger rum på söndag mellan klockan 9 och 13 i Tosteberga Hamn. Är den dagen på året, tillsammans med loppisen på nationaldagen, då Tostebergas befolkning dubblas flera gånger om.

Visa mer...