”Vi låter fåglarna komma till oss”

Evert Valfridsson, entusiast från Nordöstra Skånes Fågelklubb, som kommer att besöka örndagen i Tosteberga.
Tosteberga • Publicerad 16 januari 2019
Evert Valfridsson missar inte örndagen på söndag.
Evert Valfridsson missar inte örndagen på söndag.Foto: Tommy Svensson

Vad händer i Tosteberga hamn på söndag?

– Om vädret är med oss är det ett mycket bra tillfälle att få se havsörn. För 16:e året i rad arrangerar Nordöstra Skånes fågelklubb en örndag i hamnen och klubbens medlemmar finns på plats. De kommer att berätta om det omfattande och framgångsrika arbete som är gjort sedan 70-talet för att rädda havsörnsstammen, om resultatet från den årliga inventeringen av örnarna, samt tillhandahålla tubkikare för alla nyfikna fågelskådare.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas så klart på att få se många fåglar och då framförallt havsörn.

Vad är så bra med att spana örn just i Tosteberga?

– Hamnen är en riktigt bra plats att besöka för den som vill titta på havsörnar i en naturlig miljö, den ligger på ett vettigt avstånd, med bred sikt, från åteln. Det möjliggör för fåglarna att komma till oss, istället för att vi ska tränga oss på dem. Sedan är inramningen i hamnen och vårt samarbete med byalaget, som grillar korv på plats, ytterligare en orsak att besöka Tosteberga på söndag.

Sara Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.