GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

ReportageAnnonssamarbete med Fastighetsbyrån

”Vi vill kunna leva ett fritt liv och få tid till annat”

Fritt och praktiskt med plats för hela familjen. När Linda Andersson och Oliver Rosberg upptäckte att nya bostadsrättsradhus skulle byggas söder om Täppetleden i Åhus blev första egna drömboendet snabbt ett faktum.
Publicerad 23 juni 2022

– Jag ringde mäklaren och fick besked att det bara vara några hus kvar, så vi bokade ett möte och åkte ut för att titta på området. Sedan gick det snabbt att skriva på, säger Oliver.

Från hyrestvåa i Halmstad till eget nybyggt radhus i Åhus. Lindas och Olivers bostadskarriär tog ett rejält kliv när de i slutet av 2020 tecknade sig för ett bostadsrättsradhus med inflyttning i slutet av maj i år.

Linda och Oliver har händerna fulla.
Linda och Oliver har händerna fulla.

Då visste paret inte att familjen skulle utökas från två till fyra i ett slag.

– Vi var ute efter ett smidigt boende eftersom vi redan då var i tankar att skaffa familj. Detta var i december och jag hade inte hunnit bli gravid än, säger Linda.

Paret träffades för drygt sju år sedan i Halmstad där båda pluggade, Linda till gymnasielärare i svenska och religion och Oliver till digital designer.

Händerna fulla när man har tvillingar.
Händerna fulla när man har tvillingar.

Just nu är de föräldralediga med tvillingarna Allie och Loui, som hunnit bli sju månader.

Att skaffa eget boende fanns med tidigt i planen om ett gemensamt liv. Båda är uppvuxna i hus och så fort de flyttade ihop började de spara till egen bostad.

– Vi har jobbat extra under studierna och lyckades spara till insatsen, säger Oliver.

Då drömde han om ett stort hus på landet, gärna med pickande höns runt knuten, medan Linda var mer inne på något praktiskt och lättskött. Men något ”billigt” renoveringsobjekt var inte aktuellt. Det var båda överens om.

Ljust, rymligt och praktiskt planerat.
Ljust, rymligt och praktiskt planerat.

– Vi ville inte köpa något som skulle ta hela vår fritid. Vi vill fortsatta att kunna resa och har även planer på att bo och arbeta utomlands lite längre fram, säger Oliver.

Eftersom båda har familj i och utanför Kristianstad sneglade de mot östkusten. Efter några månaders letande fick de nys om bostadsrättsföreningen Kamomillen.

Bostadsrättsföreningen Kamomillen i Åhus.
Bostadsrättsföreningen Kamomillen i Åhus.

– När vi fick reda på att jag väntade tvillingar kändes det ännu mer som rätt val. Det är en trygghet att bo i en nybyggd bostadsrätt, särskilt när det är första egna boendet, säger Linda.

Livet har förändrats, kan Linda konstatera.
Livet har förändrats, kan Linda konstatera.

– Läget är också väldigt bra. Vi tycker båda om att röra på oss, vara ute i naturen och umgås med familjen. Det känns som att det kommer att bli ett bra område med många barnfamiljer, säger Oliver.

Att inte behöva lägga tid och energi på förbättringar eller renoveringar är viktigt, tycker båda. Liksom att kunna få det mesta serverat. På Kamomillen behövde paret inte ta ställning till otaliga tillval. Radhusen har precis den planlösning och utrustning som passar deras nuvarande behov.

– Vi vill kunna leva ett fritt liv och få tid till annat även i vardagen, säger Linda.

Att radhuset troligen kommer att kunna säljas med vinst om några år är också en stor fördel, tycker de. Då drömmen om ett hus med rejäl trädgård fortfarande lever.

Linda och Olivers bästa botips

•Ha en plan för hur länge du ska bo kvar.

•Tänk igenom hur du vill leva ditt liv. Hur mycket du kommer att vara hemma.

•Välj platsen noga. Älskar du att promenera då är det bra med närhet till naturen.

Vem: Linda Andersson, 28 år, gymnasielärare och Oliver Rosberg, 27 år, digital designer.

Bor: Bostadsrättsradhus på 115 kvadratmeter i nordöstra Åhus, söder om Täppetleden. Inflyttningsklar maj 2022.

Kamomillen i Åhus

Brf Kamomillen erbjuder ett modernt och hållbart boende med det lilla extra. Bostadsrättsföreningen består av 20 radhus på 115 kvm i två plan och är en del av ett nytt familjevänligt område med cykelavstånd till havet, förskola och skola samt Åhus centrum.

”Viktigt att köparen känner sig trygg”

Fastighetsmäklare Carina Back
Fastighetsmäklare Carina Back

Fastighetsmäklaren Carina Back hade hand om försäljningen av Brf Kamomillen i Åhus 2020. Hon reder ut begreppen kring köp av nyproducerade bostäder.

Hur är det att köpa nyproduktion?

– Spännande! Tänk att flytta in i en bostad där ingen tidigare bott. Här krävs det nyfikenhet och fantasi. Det går ju varken att titta, känna, klämma eller lukta. Det krävs en hel del mod att köpa nyproduktion. Om det blir bostadsrätt eller villa? Här är det privata ekonomin som avgör.

Vad är viktigt att tänka på när man ska köpa nyproduktion?

– Framför allt att ta in så mycket information som möjligt om projektutvecklare, teknisk- och rumsbeskrivning samt kostnadskalkyl. Det kan vara knepigt för förstagångsköpare att veta vad de ska fråga om och då är det viktigt att mäklaren går igenom alla detaljer.

Är det inte mycket dyrare med nyproduktion?

– Det behöver nödvändigtvis inte vara dyrare. Om man ser det långsiktigt så finns ju inte underhålls- och renoveringsbehov på samma sätt på en nybyggd fastighet.

Lån, försäkringar och avtal. Vad kan jag få hjälp med?

– Ja, det är mycket att tänka på men du får hjälp med allt detta. I mina projekt har jag nära samarbete med Sparbanken Skåne och de räknar snabbt på möjligheten till lånelöfte. Jag informerar om hem- och villaförsäkring och till exempel om bostadsrättstillägget ingår i månadsavgiften eller inte vid köp av bostadsrätt. Här kan även de olika avtalen vara svåra att förstå sig på: Bokningsavtal, förhandsavtal, upplåtelseavtal. De olika bostadsutvecklarna har olika upplägg och här är det extra viktigt att mäklaren förklarar så att köparen känner sig trygg.

Du hjälpte Linda och Oliver att köpa ett nytt boende. Hur gick det till?

– De kontaktade mig när de såg att jag sålde Eksjöhus Bostads nybyggnadsprojekt i Täppet. Vi bokade in ett möte, när de samtidigt skulle hälsa på Olivers föräldrar i Kristianstad.

Lite personfakta om dig!

– Jag är en arbetsmyra som älskar mitt jobb, min familj och att resa och träna i olika former.

Hur bor du själv?

– På Egna Hem i Kristianstad i tvåfamiljshus. Här har jag bott med familjen i 12 år, men nu är det dags att dra vidare. Vi vill se tallar när vi tittar ut.

Favoritinredningsdetalj?

– Jag blir glad av vackra blommor i en fin vas.

Foto: Ej i bild Media

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.