1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Matti Stenrosen: Viktigt att diskutera framtiden för centrum

Kristianstads centrum genomgår en omfattande förändring. De många butikslokaler som står tomma ger en tydlig bild av läget.
Foto: Tommy Svensson

Var det ska sluta är det ingen som vet. Men i ett försök att ändå hitta svar inleder Kristianstadsbladet idag en artikelserie där tanken har varit att handlare, fastighetsägare och andra aktörer ska förklara vilka åtgärder de vill se och vidta för att centrala Kristianstad ska överleva med värdighet.

Olyckligtvis vill inte alla berörda medverka i serien. Vi har pratat med större handlare, privata fastighetsägare med inflytande och även med företrädare för de privata fastighetsägarna. Men de avböjer. De reagerar starkt på att vi i serien har intervjuat Pär Frankenius, en av personerna bakom C4 Shopping, och ifrågasätter att vi låter honom uttala sig om innerstaden. Men Pär Frankenius är också handlare i centrum, och äger fastigheter i den. Han har också tankar om hur stadskärnan ska kunna utvecklas.

Att förändringen av staden väcker känslor är inte konstigt. Det är tufft för många, och det måste man ha respekt för. Den enskilde handlaren kanske tvingas se både antalet kunder och omsättningen minska. En annan tvingas kanske stänga sin butik. Den fastighetsägare som står med flera tomma lokaler är naturligtvis inte lycklig. Samtidigt har det varit känt länge att framför allt C4 Shopping skulle innebära förändringar för handeln i centrum.

Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är många som har ansvar för centrala Kristianstad. Kommunen har sitt, liksom naturligtvis handlare och fastighetsägare som verkar där. Även konsumenterna. Den som värnar möjligheten att även fortsättningsvis kunna ta del av ett stort utbud i centrala Kristianstad måste naturligtvis dra sitt strå till stacken.

Kristianstadsbladet har också ett ansvar. Det tar vi genom att göra vårt jobb, det vill säga vi lyfter frågan och försöker hitta svar på den. Resultatet presenteras idag och under de kommande dagarna fram till jul.

Håll till godo.

Läs mer

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”

Sport

Sabovic: ”Visste att vi skulle slå dem”

Tog historik seger mot BK Häcken – tvåa i allsvenskan

Allsvenskan

Mjällby höll undan – vann mot Häcken

Läs Blekingesports direktrapportering i efterhand

Sport

Anton Nilsson: ”Känslorna brann i KDFF, det syntes och det hördes.”

”Ett kvitto på vad som komma skall”

Kristianstad

Stort antal döda änder i centrala Kristianstad

Den märkliga upptäckten gjordes mitt i natten.

Brott

Brott: En till sjukhus efter grov misshandel – hade stickskada i bröstet

Hittades i trappuppgång