Viktigt att vara tydlig om städning på sjukhuset

Smittskyddsinstitutet, SMI, presenterade nyligen en artikel om hur viktigt det är med patientnära städning på sjukhus för att hejda smittspridning. Städningens kvalitet, kombinerad med god handhygien, är avgörande.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2012

I artikeln konstateras att städning inte är ett så glamoröst ämne, men mycket centralt för patientsäkerheten. Riktad och omfattande rengöring minskar risken för sjukhussmittor, och minskar även spridningen av bakterier resistenta mot antibiotika.

Vissa ytor innebär särskilt stor risk för smittspridning – de som ofta berörs med händer.

På en rad platser samlas bakterier som kan ge sjukdomar: som hyllor, lister, fönsterbrädor, gardiner, sängkläder, sängbord och andra möbler, datorer, telefoner och klinisk utrustning. Det är lätt att vid städning glömma bort exempelvis knappar för ringsignal, sängmanövrering och lampor, som ofta utsätts för beröring.

Hinner inte plocka

Och stressad personal hinner inte alltid plocka bort alla prylar från ett sängbord när det ska torkas av varje dag.

Spridningen av bakterier sker inte bara via direkt beröring, utan också via droppar, hudfjäll eller dammpartiklar, som i mindre beståndsdelar efterhand hamnar i princip överallt i miljön.

I artikeln beskrivs smittade ytor som lakan, säng och sängbord, men smittor sprids även från dörrhandtag i flera led, över timmar och dagar.

Och olika bakterier lever olika länge i sjukhusmiljön. Multiresistenta stafylokocker, clostridium och vankomycinresistenta enterokocker kan överleva flera veckor, medan många vanliga tarmbakterier som E-coli och klebsiella överlever kortare tid på ytor och materiel.

Vissa andra trivs exempelvis i fuktiga miljöer som handfat, duschar och bad, medan ytterligare andra sprids via toa­letter.

Centralsjukhuset i Kristianstad har i många år jobbat med det patientnära städet, och kämpat för att behålla städningen i egen regi, medan den skötts av entreprenörer på en del andra sjukhus i Skåne. Städpersonalen har gått särskilda utbildningar för att få ”körkort” och kvalitetsmärkning av arbetet.

Städ egen service

Vid årsskiftet gick städverksamheten, transport och ytterligare viss service­verksamhet på sjukhusen in i Regionservice. CSK kan då inte lika handgripligt patientsäkra städningen.

– SMI-artikeln stämmer väldigt väl med den bild vi har velat förmedla. Städning handlar inte bara om dammtussar, utan också om mikrobiologisk städning av sådant man inte ser, kommenterar sjukhuschefen Ulf Kvist.

Han har sagt det förut, och han säger om igen:

– Vi måste nu bli duktiga beställare av städningen, och vara noga med hur vi tänker, så att vi kan precisera mer vad vi vill ha, och hur. ”Städning två gånger om dagen” räcker inte.

Ulf Kvist ser ingen anledning att tro att städet ska bli sämre, bara man är tydlig och talar om vad man vill ha och förväntar sig.

Artikeln om modern sjukhusstädning är publicerad i European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

INTERNAL INTERNAL
Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.