Vild biljakt slutade med gripande

En 25-årig man som misstänks för mordförsök mot en man i Höör för två veckor sedan greps efter en lång och dramatisk biljakt genom Skåne igår kväll.
Kristianstad • Publicerad 2 maj 2007
En polisbil lyckades till slut få stopp på BMW: n genom att preja den.
En polisbil lyckades till slut få stopp på BMW: n genom att preja den.Foto: 
Den vita BMW: n fortsatte att köra i hisnande hastigheter, trots punkterade däck.
Den vita BMW: n fortsatte att köra i hisnande hastigheter, trots punkterade däck.Foto: 
25-åringen greps till slut. BILDER: RONNIE SMITH
25-åringen greps till slut. BILDER: RONNIE SMITHFoto: 
Med hjälp av polishund hittades kniven som 25-åringen slängde ifrån sig under jakten.
Med hjälp av polishund hittades kniven som 25-åringen slängde ifrån sig under jakten.Foto: 

Jakten började mellan klockan sex och sju på kvällen utanför Lund och fortsatte sedan bland annat längs E4.

De många efterföljande polispatrullerna försökte flera gånger få stopp på mannens bil, en vit BMW, med bland annat spikmattor, men trots att två av bilens däck punkterades fortsatte mannen att köra i hastigheter på upp till 170 till 180 kilometer i timmen. Efter sig hade han patruller från hela Skåne. De försökte vid mer än ett tillfällen att preja mannen av vägen, för att få stopp på honom.

Även det misslyckades och jakten fortsatte längs riksväg 21 till E22 förbi Kristianstad. Vid Gualöv tog mannen plötsligt av mot Kiaby och Bäckaskog, fortfarande i en bil med två punkterade däck. Polisen försökte på olika platser punktera de två däck som fortfarande var hela med att åter lägga ut spikmattor, men mannen lyckades ta sig förbi och utanför Bäckaskogs slott slängde han under färden ut en kniv ur bilen. Med hjälp av en hund hittade polisen kniven en stund senare. Först när jakten nådde Vånga tog den slut, tack vare att en polispatrull lyckades preja mannens bil och denna gång tvingade honom att stanna.

Både mannens bil och polisbilen fick bärgas från platsen. Enligt polisen kom ingen till skada under jakten eller i samband med gripandet.

Mordförsöket som 25-åringen misstänks för ska enligt inre polisbefäl i Lund ha ägt rum för 14 dagar sedan på en adress i Höör.

– Det var mot en man som var några år äldre, säger polisbefälet.

Han kan dock inte uppge något om motivet, men den gripne 25-åringen har sedan dess varit anhållen i sin frånvaro.

Vad vet du om kniven han slängde ifrån sig?

– Ingenting i nuläget.

Ytterligare två personer togs om hand i samband med biljakten. De hade färdats med 25-åringen i BMW:n, men hade blivit avsläppta vid Gualöv. De medtogs misstänkta för ringa narkotikabrott i form av eget bruk, men vilken koppling de i övrigt har till 25-åringen kunde inre polisbefälet inte uppge på tisdagskvällen.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.