Vill ta död på skönhetsmyt

Kristianstad Artikeln publicerades
Alice Andersson har arbetat med scoutprojektet "Free being me" i ett års tid.
Foto:Leon Hansén
Alice Andersson har arbetat med scoutprojektet "Free being me" i ett års tid.

Under kampanjen "Free being me" vill scouterna förändra skönhetsidealen hos barn och ungdomar.

Enligt scouterna är skönhetsmyten ett ouppnåeligt skönhetsideal. Under Jamboreen lär sig barn och ungdomar att normerna är föränderliga beroende på tidevarv och var man befinner sig någonstans.

– Utseendemyten odlas av media och industri, som tjänar på att vi är osäkra i oss själva, menar Alice Andersson, klädd i en orange väst med budskapet "Free being me" på ryggen.

Det är ett världsomspännande scoutprojekt som miljontals barn berörs av. Alice Andersson är en av dem som för det vidare i Sverige. Sedan ett år tillbaka har hon arbetat med förberedelserna och denna vecka är det skarpt läge på Jamboreen.

  – Vi försöker lära barnen att inte prata så värderande om varandras kroppar, utan i stället fokusera på personers egenskaper. Att utseendet inte är så väsentligt.

  Målgruppen är äventyrarna i åldrarna 12 till 15 år. I detta nu tar hundratals scouter del av temats aktiviteter under stjärnformade vita tält. Diskussionerna rör bland annat hur skönhet betraktas runt om världen. Exempelvis synen på hudfärg, där en del av jordklotet solar sina kroppar för att uppnå bränna, medan andra håller sig i skuggan för att förbli bleka.

  – Det är tunga ämnen. Utseendemyten kan få konsekvenser som ätstörningar och i värsta fall självmord.

  Samtalen leds av scouternas funktionärer, vars axlar Jamboreen vilar på. De har utbildats i kunskapen om kroppsligt självförtroende, baserat på forskning.

  – Efter utbildningen fick vi kramar av funktionärerna. Det har varit väldigt uppskattat.

  När dagen är slut är tanken att scouterna själva ska ta över stafettpinnen och sprida tankegångarna vidare till vänner och familj.

  – Scouting handlar om samhällsengagemang. Det är en barn- och ungdomsorganisation och är viktigt att få förståelse för det här tidigt i livet.