Annons

Villaägare klagar på sophämtning

Det luktar pyton på Snokvägen i Åhus. I soptunnorna krälar vita larver och en svärm flugor lyfter befriat när locket öppnas. Det gillar inte villaägaren Jan Strand som delar missnöjet med en hel del andra Åhusbor.
Kristianstad • Publicerad 1 augusti 2001

Räkna inte med att bli bjuden på färska räkor eller fisk i sommar hemma hos Jan Strand på Snokvägen i Åhus. Det luktar redan tillräckligt illa om hans soptunna för att också fylla på med räkskal. – Man gör ju som man blir tillsagd och sorterar soporna efter alla konstens regler. Men nu har jag fått nog av det här sopsystemet, säger Jan Strand uppgivet. Sopkärlen har han fått flytta ut från husväggen och ner till gatan. Öppnar dörrar och fönster för att få luftcirkulation inne i villan är inte att tänka på. Då kommer flugorna och stanken in. När sopbilen har tömt tunnorna åker högtryckstvättarna fram i villaområdet. Lukt och larver får sig en omgång - för att snart uppstå igen. Jan Strand lastar i första hand den glesa hämtningen för tillståndet. Tömning varannan vecka, fuktigt organiskt material i kärlen i kombination med den varma sommar är idealmiljö för flugor - och odör. – Jag fick rådet att hälla släckt kalk i kärlet för det organiska materialet. Det har jag inte hört talas om sedan hästen Lisa begravdes och täcktes på det viset. Det var på 40-talet, säger Jan Strand. – Det är en sätt, säger Jan Appelqvist som är återvinningsingenjör på Kristianstads Renhållnings AB, Krab. Men enklare och billigare är att täcka soporna med ett lager gräsklipp och se till att tunnan inte står i solen. Ingegerd Johansson, miljö-och hälsoskyddsingenjör, föreslår att man komposterar så mycket organiskt material som möjligt och blandar upp det med trädgårdsavfall. Tömning varje vecka under sommaren, täta papperssäckar i kärlen och rymligare deponipåsar önskar sig Jan Strand men helst vill han slippa det nuvarande sopsystemet. Och ändring kommer det att bli. Just nu är ett förslag till ny sophantering i kommunen ute på remiss. Den 7 september ska svaren vara inne. Förslaget innebär att så kallad grindhämtning införs. Det betyder att man ska kunna lämna merpartern av sina sopor vid bostaden. Hämtning av organiskt avfall ska fortsatt ske var fjortonde dag. Sopkärlen ska bli fler och större och räkningen för sophämtningen förmodligen dyrare. Om Jan Strand och hans familj vill festa på räkor utan hänsyn till ordinarie sophämtningsdag kan han beställa extra hämtning. Men smakar det så kostar det: 147,50 kronor per gång. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons