Villaägare tveksamma till EMU

Många villaägare är osäkra på hur ett medlemskap i EMU skulle påverka deras boendeekonomi. Det visar tidningen Vi i Villas undersökning.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2003

1000 personer som bor i villa har svarat på frågan ”hur tror du att din boendeekonomi kommer att påverkas om Sverige går med i EMU?” i Vi i Villas enkät på internet. 41 procent svarade att de inte visste.

Mer än var fjärde (26 procent) tror att ett EMU-medlemskap får negativa konsekvenser.

Bara 18 procent tror att det skulle vara positivt. 15 procent tror inte att ett medlemskap i EMU skulle påverka boendeekonomin.

Enligt Vi i Villa finns det 1,9 miljoner villaägare i Sverige. Chefredaktör Björn Vingård är förvånad över att så många tror att ett EMU-medlemskap vore negativt för deras ekonomi och tycker att svaren tyder på att det är en svår fråga.

Liksom i andra opinionsundersökningar är männen mer positiva till EMU än kvinnorna. Knappt var tionde kvinna tror att EMU-medlemskap skulle vara positivt för boendeekonomin. Stockholmare tror i större utsträckning än villaägare i andra delar av landet att EMU är bra för deras egen ekonomi.

Det finns också tydliga skillnader mellan låg- och höginkomsttagare. I de hushåll som tjänar över 700000 kronor årligen svarar 40 procent att de tror ett medlemskap skulle vara bra för den egna boendeekonomin. Bland hushåll som tjänar mindre än 400000 kronor om året tror 32 procent att det skulle vara negativt.

Ingela Rutberg

044-185565

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.