Vin & Sprit säljs nästa år

Någon gång nästa år säljs Vin & Sprit. Många är intresserade av att köpa, enligt finansmarknadsminister Mats Odell, som nu bjuder in alla att vara med och bjuda på spritjätten.
Kristianstad • Publicerad 11 december 2007
Foto: 

Regeringen inleder en auktionsprocess för att sälja statliga Vin & Sprit. På tisdagen fick ett antal intressenter förfrågningar om att vara med och bjuda.

- Vi avslutar nu den förberedande fasen och inleder en mer aktiv fas. En transaktion väntas offentliggöras under nästa år, säger Mats Odell, som inte kan ange någon exakt tidpunkt för försäljningen.

Regeringen har övervägt alla möjliga tillvägagångssätt för att sälja bolaget, även en börsintroduktion, men kommit fram till att en auktion ger högsta möjliga pris. Hur mycket pengar regeringen räknar med att få in vill Odell dock inte kommentera.

- Det är inte min uppgift att komma med någon sorts riktpriser. Det kommer att komma fram under processen, säger Odell.

Han säger också att det bästa priset får man om man säljer bolaget som en helhet.

Enligt Odell går det inte att ställa krav på att jobb ska stanna kvar i Sverige efter en försäljning. Men han tror att tillverkning i Åhus på skånskt vete kommer att vara viktigt även framöver.

- Varumärket Absolut är så intimt förknippat med produktion i Åhus. Det blir svårt att upprätthålla det starka varumärket om man ändrar på det, säger Odell.

Även om priset är en viktig faktor, kommer regeringen att göra en samlad bedömning av vilken intressent som kan erbjuda det mest affärsmässiga upplägget.

Under året har flera konkurrerande spritjättar anmält intresse för att köpa Vin & Sprit, bland dem Diageo, Pernod Ricard, Fortune Brands och Bacardi.

Ett konsortium med fem företagare från Sundsvallstrakten har också uttryckt intresse för Vin & Sprits affärsområden Distillers och Wines, som omfattar en nedläggningshotad fabrik i Sundsvall där bland annat Blossa Glögg, Grönstedts Cognac och Explorer Vodka tillverkas.

För att kunna delta i budgivningen, när hela bolaget säljs i en post, har konsortiet inlett samarbete med en aktör som enbart är intresserad av Absolut-delen.

Även det Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT, med säte i London, har uttryckt intresse för Vin & Sprit.

V & S Group som bolaget kallar sig internationellt, är ett av de sex statligt ägda bolag som den borgerliga regeringen i ett första steg tänker sälja. Regeringen räknar med att få in 200 miljarder kronor på detta under mandatperioden, pengar som ska användas för att betala av på statsskulden.

Med en omsättning på drygt 10 miljarder i fjol och cirka 2 300 anställda är Vin & Sprit ett av de största spritdryckesföretagen i världen. Det största och mest kända varumärket är Absolut.

Nordnets analyschef Peter Malmqvist tycker att ett auktionsförfarande är ett klokt sätt att hantera försäljningen av Vin & Sprit på.

- Det handlar om att få ut bästa möjliga pris för att gynna alla skattebetalare. Det är en process som jag själv skulle ha valt, säger han.

Börsen är inte stabil - vad säger du om tidpunkten för försäljningen?

- I ena vågskålen ligger just det att börsen är skakig och därför är det ingen bra tid att sälja. Men i den andra vågskålen ligger det faktum att Vin & Sprit är den typ av bolag som placerare gillar när det är turbulent: Det är inom konsumentsektorn och säljer beroendeframkallade produkter.

Det är rätt typ av bolag att introducera en tid som nu. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.