Vin & Sprit under klubban i veckan

Om drygt en vecka klubbar regeringen bort statligt ägda Vin & Sprit inklusive märket Absolut Vodka. Även om börs- och finansoron sänkt värdet på bolaget kan det handla om 30–35 miljarder kronor.
Kristianstad • Publicerad 24 mars 2008
Absolut Vodka. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Absolut Vodka. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Det är ett mycket lönsamt företag som inom kort säljs av finansmarknadsminister Mats Odell. Vinsten för förra året blev 2,2 miljarder kronor och staten fick en aktieutdelning på 800 miljoner kronor.

Sedan regeringen i december förra året drog i gång försäljningsprocessen har merparten av de internationella spritjättarna visat intresse för att köpa bolaget och det är först och främst Vin & Sprits storsäljare Absolut Vodka, som de vill åt.

Nu är det fyra budgivare kvar som senast på torsdag 27 mars ska ha presenterat sina slutbud. Därefter tar det bara några dagar innan Mats Odell bestämmer sig, erfar TT.

Spritjättarna amerikanska Fortune Brands, franska Pernod Ricard och Bermudas-registrerade familjeföretaget Bacardi är heta kandidater. Men Wallenbergs investmentbolag Investor är tillsammans med delägda riskkapitalbolaget EQT en joker i leken. Det är helt klart att den som betalar mest vinner. Men om Investor/EQT:s bud ligger nära de andra buden är det mycket möjligt att det blir en svensk lösning, främst för att blidka oppositionen och facket, som är svurna motståndare till en försäljning.

Väljer Odell att sälja till de utländska spritjättarna är det troligt att huvudkontoret med 220 anställda läggs ner. Dessutom riskerar 500 konsulter och underleverantörer att förlora sina jobb. Fabriken i Sundsvall är redan på väg att läggas ner och den lönsamma vodkatillverkningen i Åhus kan på sikt att försvinna om regeringen väljer en utländsk köpare.

Exempelvis gjorde Pernod Ricard kraftiga nedskärningar av antalet anställda vid förvärven av Allied Domecq, Chivas och Seagrams. Bacardi tog bara med två personer vid köpet av Grey Goose. I takt med finansoron och den svaga dollarn har värdet på Vin&Sprit sjunkit med några miljarder kronor. Flera bedömare som TT talat med tror dock att staten kan dra in 30-35 miljarder kronor på försäljningen.

Investor har gott om pengar efter de senaste årens stora aktieförsäljningar. Försäljningen av bolagets Scaniaaktier till Volkswagen drog in 17,5 miljarder kronor. Och delägda EQT:s kassa sväller efter flera lönsamma storaffärer på senare år.

Efter en försäljningen kommer Vin&Sprit att delas upp i två delar, en för Absolut och en för övrig verksamhet. Och den lösningen kommer sannolikt alla fyra budgivare att välja. Vinner Investor/EQT kommer Vin&Sprit sannolikt att börsnoteras om några år. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.