Vindkraftplaner engagerar
Folk trängdes utmed väggar och i prång. Ändå fick inte alla runt 150 närvarande plats, utan fick trycka utanför de vidöppna fönstrena.
Visserligen hade Huaröds byalag och Föreningen Bevara Linderödsåsen hoppats på stort intresse, men engagemanget fick dem att häpna.
– Här är mycket folk från andra byar också. Det här oroar hela bygden, konstaterade initiativtagare Per von Wachenfeldt. Frågorna var också många. Om teknik och ärendets gång men också om varför Huaröd hamnat så i fokus. Och varför förstår varken kommun eller exploatörer vikten av tystnad?
– De borde sätta upp snurrorna vid motorvägar eller till havs där de inte stör, säger bybon Lars-Göran Nilsson.
Han ändrar inte inställning efter mötet, han tror fortfarande att turismen drabbas. Att inga storstadsbor eller danskar vill köpa fritidshus i området om de 62 tilltänkta verken får lov att byggas.
– Bygden kommer att dö ut.
Inbjuden var också Gunilla Waldeman som bor intill tolv vindkraftverk i Hishult.
– Det är otrevligt. Jag vaknar ibland på natten av dem, de låter som ett flygplan som ständigt kretsar över huset.
Även Bertil Persson var på plats. Han är docent i byggnadsteknik och har forskat en del på buller, men också gått igenom vindkraftsexploatörers ansökningar. Hans antaganden fick Huarödsborna att upprört viska med varandra.
– I ansökningarna redogör man generellt för buller från verk på två megawatt, men när man redovisar energiuttaget utgår man från verk på tre megawatt.
Han hävdar också att exploatörerna skruvar ner effekten på vindkraftverken, som då låter mindre, när det är dags för bullermätningar. Huarödsborna fick också veta att satsningen på skogen, vilket det är tal om i Huaröd, enbart bygger på hypotetiska beräkningar. Det har inte gjorts några tester i Sverige. Men i Finland har man mätt effektiviteten. Den ligger enligt Bertil Persson på 8,5 procent.
Vilket gör viss skillnad till Energimyndighetens krav, att ett landbaserat verk ska snurra 29 procent av tiden. Huarödsborna häpnade över skillnaden, bland dem Yvonne Johansson som pressat sig in i köket och lyssnade uppmärksamt. Hon ingår i byalaget och menar att mötet inte handlar om att vara för eller emot vindkraften. – Det är mängden som berör byn. Och än så länge är det så att ju mer vi lärt oss, desto mer engagerad blir man i frågan, eftersom det inte är mycket som verkar stämma.
Mötet pågick en bra bit längre än tänkt. Frågorna hopade sig, några fick svar, men långt ifrån alla. Klart är att engagemanget för ett vindkraftsfritt Huaröd är stort.