Vindkraftverk planeras vid Nymö

Kristianstad • Publicerad 16 maj 2005

Företaget Eolus Vind AB planerar att bygga fyra till fem vindkraftverk på fastigheten Nymö 1:9, Norregård. Platsen nordväst om Trolle Ljungby mosse har bedömts som lämplig för vindkraft, och företaget bjuder nu in grannar och andra berörda till ett första informationsmöte.

Området är ett av dem som Statens energimyndighet pekat ut som område av riksintresse för vindkraftsetablering. Företaget planerar i första hand att bygga fem kraftverk, med knappt 85 meter höga torn.

Elproduktionen från fem vindkraftverk beräknas räcka till cirka 750 eluppvärmda villors totala elbehov, eller cirka 7500 personers hushållsel per år. Som alternativ kan företaget tänka sig att ta bort antingen det södra eller det norra verket.

I sitt brev till grannarna berättar företaget att de ljud som vindkraftverken alstrar kommer dels från maskinhus, dels från rotorbladen. Den som befinner sig på mer än 200 meters håll från verket kan inte, enligt företaget, höra det mekaniska ljudet. Däremot hörs rotorbladens vindbrus. Företaget har räknat ut att samtliga grannar bor så långt ifrån att de hamnar under den av Naturvårdsverket satta gränden för ljudnivå.

Däremot framgår av materialet att flera grannar – vid alternativ ett – riskerar att skuggas av verken i mellan 30 och 50 timmar per år, i värsta fall. Mer än en bostad, enligt "ett ofta använt riktvärde", ska behöva acceptera. Företaget utlovar mer information vid mötet den 30 maj, och talar också om att det är möjligt att programmera verken så att de stängs av vid de tillfällen då de kan medföra störande skuggor. "Vindkraftverken bedöms därför medföra rimliga konsekvenser på boendemiljön med avseende på skuggstörningar" skriver företaget.

Eva Emmelin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.