Vinnarjycken Jazzi tog dagen med ro

TOLLARP. Det låter tosigt men tosa är en hundras och Jazzi en av de finaste i rasen. Det finns bara elva hundar av rasen tosa i Sverige och Jazzi utgjorde ett inslag utöver det vanliga på hundutställningen i Tollarp i lördags.
Kristianstad • Publicerad 1 juli 2002
Kelsjuk. Den engelske cockerspanieln Felix är kelsjuk och har krupit ihop i Maria Svenssons famn efter ett gott dagsverke.
Kelsjuk. Den engelske cockerspanieln Felix är kelsjuk och har krupit ihop i Maria Svenssons famn efter ett gott dagsverke.Foto: 
Coola Jazzi är av rasen tosa, som det bara finns elva hundar av i Sverige.Bilder:
Coola Jazzi är av rasen tosa, som det bara finns elva hundar av i Sverige.Bilder:Foto: 

Tollarps Brukshundklubb har i över 20 år arrangerat hundutställning. Treåriga Jazzi som blev champion i januari i år tar det hela med ro och skyler sig mot regnet med huva och allt. Matte Therese Persson från Tollarp är mycket stolt över sin tik som gjort bra ifrån sig. Hon berättar om den i Sverige ovanliga japanska hundrasen tosa. I Japan används hundarna som vakt- och kamphundar, i Europa träffar man ofta på rasen i tävlingar där hundar drar vikter. De här hundarna är fysiskt starka. Jazzi väger ungefär 50 kilo och är mellan 70-75 centimeter i mankhöjd. – Tosa är en jättetrevlig familjehundras, jag kan varmt rekommendera den, säger matte Therese och Jazzi ger onekligen ett coolt intryck. På lördagens hundutställning var det dock inte alla deltagare som kände lugn. Den inofficiella utställningen (inofficiell innebär att eventuella vinster inte förs på hundens meritpapper) är ett utmärkt tillfälle för valpar, unga hundar och ovana hundar att träna sig i att möta många andra, hundar som människor. – En inofficiell utställning är mindre pretentiös och det är många gånger trevligare stämning, säger Margareta Thomsen, utställningsansvarig. Därför kommer också många vana utställningshundar och då Tollarps Brukshundklubb började locka med utländska och meriterade domare, i år två ifrån England och en ifrån Sverige, så har antalet hundar fördubblats. I lördags ställdes 225 rashundar ut och de som var mest långväga var de som kom ifrån Kalmar och Halmstad. Domarna bedömer bland annat hundens fysionomi och rörelser.1 – Och hunden ska vara tillgänglig, den får inte visa aggressivitet. I en första bedömningsrunda utses bäst i rasen, en hund som sedan går vidare till ytterligare tävlingar. De tre finaste hundarna på utställningen, en valp (får vara mellan fyra och sex månader gammal), en vuxen hund och en veteran (över 7 år gammal) gör sedan upp om vem som blir champion. Bäst i rasen engelsk cockerspaniel blev fem och ett halvtårige Felix som vilar ut i famnen på Maria Svensson. – Det här är hans andra utställning och han skötte sig exemplariskt, säger hon och kelar vidare med Felix som hör hemma på Bright Dream’s kennel utanför Ystad. Resultatet:Best in Show vuxen:chihuahuan Tiddy’s Trickster, Gärds Köpinge. Best in Show valp:schäfern Orkansen’s Boss, Östra Ljungby. Best in Show veteran:schäfern Belsebub’s Hero, Vellinge. Grand finalvanns av Tiddy’s Trickster. Barn med hundvanns av collien Brantastigs Igor, flickan Andersson, Malmö, och irish soft coated wheaten terriern Allaflox, Josefin Trobäck, Kristianstad. Bästa uppfödare:Marina Jönsson, Eslöv, pekingese. birgitta.mattisson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.