Annons

Vinslövsbo leder projekt i Ukraina

Sven Bjerlestam från Vinslöv är med och leder ett SIDA-projekt i Ukraina för att lära ukrainska lantbrukare genomföra nya metoder i jordbruket. Nu är han med dessa lantbrukare och tittar på svenskt lantbruk i Skåne. På fredagen gästade gruppen Hushållningssällskapet i Skepparslöv samt naturbruksgymnasiet i Önnestad.
Kristianstad • Publicerad 8 september 2001
Dokumenterar. Volodimir Liskovskyy och Sven Holmström dokumenterar försöksodlingarna av potatis.
Dokumenterar. Volodimir Liskovskyy och Sven Holmström dokumenterar försöksodlingarna av potatis.Foto: 

– Jag har varit verksam i Ukraina i fyra år och de två senaste åren lett SIDA-projektet som sköts av ScanAgri-gruppen, berättar Sven Bjerlestam. I första hand odlar lantbrukarna tomater men odlingarna har utökats med gurka, paprika och lök. – Deltagarna i gruppen är mycket imponerade av vad de fått se i Skåne. Ingen av dem har tidigare varit i ett västland och det ingår i projektet att göra en studieresa. Den har fallit väl ut och samtliga deltagare är mycket positiva. Gruppen från Ukraina har haft ett späckat program under vistelsen i Skåne, där de besökt en rad lantbruk och odlingar. Bland annat har de gästat en tomatodlare i Kåseberga och de har besökt två animalieproducenter i Halland. När de gästade Skånes LRF i Höör fick de stifta bekantskap med gården Ekastiga som har egen gårdsbutik. När gruppen besökte ordföranden Per Nordmark i Sydgrönt kunde den konstatera att svensk sallad är efterfrågad i Italien och Spanien. Det är mellan de sydeuropeiska säsongerna, som det finns behov att importera svenska grönsaker. Hushållningssällskapet i Kristianstad informerade om sin rådgivning, som de var först med att sätta igång i Sverige. Efter ett besök i försöksodlingarna fick gruppen information om utbildningen för blivande lantbrukare vid naturbruksgymnasiet. En grupp lantbrukare från Kristianstadsbygden deltog på försommaren i en studieresa till Ukraina för att bland annat se på SIDA-projektet. Svenskt och nordiskt lantbruk deltar i en rad projekt för att höja kompetensen hos lantbrukarna i Kirgistan, Makedonien och Georgien. I Makedonien har LRF engagerat sig och i Kirgistan deltar Svalöv-Weibull. Svenska företag är med i ett mejeriprojekt i Georgien. – Vi samarbetar inom Norden i ScanAgri, där även Finland och Danmark deltar, berättar Sven Holmström från SwedeAgri. Förutom att SIDA satsar pengar i projekt så deltar även Världsbanken och EU i arbetet att öka kunskaperna om lantbruk i en rad länder. – Det mest hoppfulla som vi såg under vår resa till Ukraina var de tomatodlingar, berättar Börje Emilsson. Sven Bjerlestam som jobbat med rådgivningen har gjort ett bra jobb. Totalt odlas 3500 hektar tomater på friland för en ketchupfabrik, Chumak, som drivs av två svenskar. – Ukraina som varit Europas kornbod brottas med stora problem och en stor del av lantbruksarealen ligger för fäfot. Stora lagerhus för spannmål stor förfallna och landsbygden ger ett beklämmande intryck, poängterar Börje Emilsson. eje.johansson @kristianstadsbladet.se

Av Eje Johansson 044-185555
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons